Iz Kreativnog centra stiže lepa vest za sve ljubitelje avantura Petsona i Findusa – objavljen je ilustrovani roman Petson pravi Deda Mraza, u kojem su opisane nove dogodovštine ovog simpatičnog dvojca! Kako bi obradovao svog mačka Findusa, čiča Petson je u tajnosti odlučio da napravi mehaničkog Deda Mraza, koji će moći da govori i da se pomera. Ubrzo je shvatio da je sebi zadao gotovo nemoguć zadatak… Findus je na kraju ipak dobio svog Deda Mraza, baš onakvog kakvog je želeo, ali ni sam Petson nije shvatao kako njegova mašina tako dobro radi. Prosto da se čovek zapita šta se to zaista dogodilo…

Povezana vest:  Noć knjige od 9. do 11. juna!

Petson pravi Deda Mraza je knjiga za decu u tvrdom povezu, s duhovitim ilustracijama i mnogo više teksta nego u slikovnicama o ovim junacima. U ovom izuzetnom izdanju uživaće predškolci, kojima će čitati roditelji, dok će mlađi osnovci moći da je čitaju samostalno i tako vežbaju tu važnu veštinu.

Kreativni centar je prethodnih godina objavio više od deset knjiga o čiča Petsonu i mačku Findusu – najboljim prijateljima koji žive na malom imanju među njivama i livadama, okruženi kokoškama i kravama. O njihovim avanturama švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist napisao je predivne slikovnice, inspirisan dogodovštinama svojih sinova. Sven Nurdkvist je dobitnik velikog broja nagrada, posebno u Švedskoj i Nemačkoj, uključujući švedsku literarnu nagradu Astrid Lindgren, a ove godine serijal o Petsonu i Findusu osvojio je i međunarodnu nagradu Northern Lights za najbolji serijal knjiga za decu.

Povezana vest:  Održana promocija romana „Iver" Ota Oltvanjija

Sven Nurdkvist se u Švedskoj smatra naslednikom Astrid Lindgren, a ova slavna književnica često je isticala kako je Nurdkvist njen omiljeni ilustrator.

Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama, knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka. Čiča Petson i mačak Findus pojavljuju se u crtanim i igranim filmovima, pozorišnim predstavama, kompjuterskim igricama i aplikacijama itd. Kuća u kojoj žive Petson i Findus sastavni je deo postavke čuvenog dečjeg muzeja Junibaken u Stokholmu, posvećenog likovima iz švedske književnosti za decu. Ovaj muzej je peta najposećenija destinacija u Stokholmu, a postavka o Petsonu i Findusu najposećenija je izložba tog muzeja, što govori o izuzetnoj popularnosti dvojice junaka.

Povezana vest:  Dunđerski su brend Vojvodine!

Osim knjiga o Petsonu i Findusu, Sven Nurdkvist je ilustrovao i serijal popularnih slikovnica o kravi Mami Mu, a kod nas su do sada objavljene dve slikovnice: Mama Mu se ljulja i Mama Mu pravi kućicu na drvetu.