Bora_Stankovic

Sutra počinje 45. „Borina nedelja“

45. po redu književna manifestacija „Borina nedelja“ održaće se od 23. do 29. marta u Vranju.

Književni program se sastoji iz dva segmenta: „Pisci u školama“ i „Pisci čitaju“: pisci će se svake večeri družiti sa publikom (Pisci čitaju) u Galeriji Narodnog muzeja, a tokom dana posećivaće škole u Vranju i Vladičinom Hanu u okviru programa „Pisci u školama“.

Žiri je odlučio da ovogodišnju književnu nagradu „Borisav Stanković“ dodeli romanu „Mi različiti“ Veselina Markovića (Stubovi kulture). Nagrada će biti uručena laureatu na završnoj manifestaciji „Borine nedelje“, 29. marta 2011. godine u Vranju.

Književni program manifestacije „Borina nedelja“ osmišljen je tako da se publici u Vranju predstave aktuelni pisci raznih generacija iz Srbije i susednih zemalja. Bilo nam je važno da pozovemo autore koji pišu o temama koje smatramo bitnim za društvo u kome živimo, kao i da u književni program uključimo srednjoškolce iz Vranja i Vladičinog Hana.

Povezana vest:  Zubin Mehta očarao publiku u Kolarcu

U „Borinoj nedelji“ ove godine učestvovaće domaći pisci Svetislav Basara, Saša Ilić, Sreten Ugričić, Mileta Prodanović i Mirjana Đurđević, Jasna Koteska i Nikola Gelevski iz Skoplja, Nenad Veličković iz Sarajeva i Enes Kurtović iz Sanskog Mosta.

Vizuelni identitet festivala radi grupa „Škart“, koja će u okviru pratećeg programa premijerno u Srbiji predstaviti svoj projekat „Klackalište – poligon neravnoteže“, izveden na Bijenalu u Veneciji 2010.

U okviru pratećeg programa održaće se još i performans Ivane Smiljanić – „Igram, igram, igram“, koji će otvoriti manifestaciju, izložba i video radovi Igora Bošnjaka, veče aforističara, dodela nagrada pobednicima konkursa Centra za talente uz učešće Marka Šelića Marčela koji će održati i koncert.

Povezana vest:  Afro festival 2015 od 12. do 14. juna u MAU

Predsednica žirija je književnica Mirjana Đurđević. Osim nje, u žiriju su i Vladimir Arsenić, Tijana Spasić, Vesna Petric i Zoran Dimić.

Grad Vranje je aprila prošle godine doneo odluku da drugačije organizuje “Borinu nedelju”, kao i da se ubuduće u organizacionom i vrednosnom smislu ova manifestacija vrati konceptu i vrednostima kakve je imala od osnivanja 1967. godine, pa do početka devedesetih godina dvadesetog veka. Tada je Vranje bilo mesto okupljanja pisaca iz raznih sredina, a “Borina nedelja” prilika da se bavimo vrednostima koje su zastupljene u književnom delu Bore Stankovića.

Povezana vest:  Andorid u muzeju, proširena stvarnost na Noći muzeja

Danas verujemo da je regionalni koncept koji zastupamo u ovogodišnjoj organizaciji najbolji način za vraćanje ugleda “Borinoj nedelji” i Vranju i trudimo se da u naš grad dođu kvalitetni savremeni pisci, kao i da program bude znatno otvoreniji za nove umetničke tendencije, a sa posebnom pažnjom obraćamo se mlađoj, prvenstveno srednjoškolskoj publici. Pisci će se svake večeri družiti sa publikom, a tokom dana posećivaće škole u Vranju i Vladičinom Hanu, naši sugrađani videće deo izložbe umetničke grupe „Škart“ kojom se naša zemlja predstavila na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji, a „Borina nedelja” će biti otvorena plesnim performansom.

Organizator književne manifestacije „Borina nedelja“ je grad Vranje.