Italijanski institut za kulturu u Beogradu obaveštava da je povodom predstojećeg obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija (Firenca, 1265 – Ravena, 1321), Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u saradnji sa Opštinom Ravena i Teatrom dele Albe/Ravena Teatrom, priredilo audio-knjigu „Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju Dantea Aligijerija na trideset i tri jezika” posvećenu jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena. Audio-knjiga prati čitaoca kroz Pakao, Čistilište i Raj i jedinstveno je sredstvo za otkrivanje ili ponovno otkrivanje ove izvanredne poeme koja ne samo da i dalje budi interesovanje čitalaca širom sveta, već je i izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima.

Povezana vest:  Novi član ansambla Madlenianuma - glumica Danina Jeftić

Italijanski institut za kulturu u Beogradu je priredio snimak na srpskom jeziku sa odabranim odlomcima iz „Božanstvene komedije“ u izvođenju dvoje značajnih srpskih glumaca: Dragana Vujića Vujketa i Jelene Gavrilović (prevod: Dragan Mraović, Dereta, 2016).

Prezentacija projekta i više detalja slede u 2021. godini. Do tada pogledajte kako je bilo na snimanju: https://youtu.be/i79UGACbQjI

PHOTO: Irina Duplevskaja

Povezana vest:  Autobiografija Anrija Šarjera Papijona u izdanju ''Lagune''