Knjiga koja se ne ispušta iz ruku. Sugestivna naracija zasnovana na poznavanju perioda o kome se piše, intrigantan zaplet i privlačni likovi grade duhovito i zabavno štivo za istinsko čitalačko uživanje.Uzbudljivo štivo rafiniranog stila iz pera domaćih majstora istorijskog trilera. Ovako književna kritika ocenjuje roman „Firentinski dublet – Sfumato“, u kome su tajna istorija, stimpank i horror povezani u zavodljivu književnu majstoriju u kojoj će uživati svaki ljubitelj fantastike.

Roman su „u četiri ruke“ napisali Goran Skrobonja, jedan od najpoznatijih srpskih prevodilaca, priređivača, izdavača i pisaca žanrovske proze, i Ivan Nešić, dobitnik nagrade Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ za kratku priču „Trick or Treat“ i nagrade časopisa Književna fantastika 2017. za priču „Glasovi u plastici“.

„Koncept za roman nastao je pre bezmalo desetak godina. U vreme kada je Goran prikupljao priče za tematsku zbirku o vampirima, mimo pravila da se ideja ne iznosi dok ne zaživi na papiru, izložio sam mu zamisao o Milovanu Glišiću, koji je na osnovu profilisanja pomogao da se uhvati serijski ubica po imenu Sava Savanović. Goran je odmah video da taj zaplet može da se pretoči u daleko obimniji narativ i predložio je da zajednički napišemo roman, što sam ja sa oduševljenjem prihvatio“, otkriva nam Ivan Nešić. „Dugo nam je trebalo da se uskladimo i nakon prikupljanja i proučavanja obimnog materijala, ove godine smo pristupili i pisanju romana, što je išlo prilično brzo. Samo pisanje u ’4 ruke’ iziskuje određena pravila, ali mi nijednog trenutka nismo imali većih problema prilikom rada na rukopisu. Interesantno je da se nijednom nismo ’uživo’ videli, već smo sve razmene ideja i rešavanje nedoumica obavljali putem društvenih mreža. Nama je najvažnije da smo se dobro zabavljali tokom pisanja, i ako čitaocima bude iole zanimljivo kao što je nama bilo, mislim da smo uspeli da stvorimo delo kome je osnovna namena ’da se ne ispušta iz ruku“.

Povezana vest:  Dali na filmu - 5. novembra od 18 časova u Institutu Servantes

Godina 1889. Posle nekoliko mirnih meseci London ponovo drhti od straha: Trbosekova ubistva su se nastavila, a Skotland jard ne uspeva da pronađe krvoločnog počinioca.

Pomoć može da ponudi samo jedan čovek – isti onaj koji je, deset godina ranije, srpskoj policiji pomogao da pronađe i uhvati serijskog ubicu Savu Savanovića. Čovek po imenu Milovan Glišić.

Povezana vest:  "I-SKY" - Futuristički roman koji opominje, ali i vraća poverenje u veru i ljubav

Ali kralj Milan I Obrenović ima za Glišića još jedan zadatak. U Londonu slavnog pisca čeka misija od čijeg ishoda ne zavisi samo sudbina srpske i britanske krune već sudbina čitavog sveta, misija u kojoj ključno mesto zauzimaju beležnice dvojice najvećih umetnika renesanse, Leonarda i Mikelanđela, iz vremena kada su nakratko radili zajedno u Firenci, poznatije pod nazivom „Firentinski dublet“.

Povezana vest:  Promocija knjige „Prugastoplave storije“ Nikole Malovića

„U romanu su pored Milovana Glišića uloge dobile brojne istorijske ličnosti, kako srpske tako i one koji dolaze sa tla Ujedinjenog Kraljevstva – Tasa Milenković, Čedomilj Mijatović, istražitelji Skotland Jarda kao i najpoznatiji serijski ubica Džek Trbosek, ali ovo su samo neki od protagonista koji defiluju kroz roman. Koliko god je bilo moguće, trudili smo se da prenesemo duh epohe u kome se radnja odigrava i da se čitalac oseća kao da u rukama drži roman koji zaista potiče od nekoga ko je bio svedok tog perioda, a koliko smo uspeli u tome proceniće oni koji odluče da se upuste u ovu avanturu“, kaže Ivan Nešić.

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.