Završni koncert 2020. godine pod nazivom “Dvadeset pogleda na dete Isusa” (1944) pijaniste Nemanje Egerića biće izveden 30. decembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca tačno u podne, najavili su iz ove beogradske institucije kulture.

Monumentalni koncertni ciklus iz 20 poglavlja spada u jedno od najznačajnijih dela čuvenog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana u kome se obrađuje religiozna tematika s fokusom na biblijske događaje Hristovog rođenja.

Mesijan je tim ciklusom na teološko-umetnički način približavao istine svoje vere, najviše sa rasvetljavanjem hristološkog aspekta.

Povezana vest:  U Beogradu ponovo radi najstarija knjižara "Geca Kon"

Iz muzičke vizure, ciklus “Dvadeset pogleda na dete Isusa” spada među najobimnija i najzahtevnija dela klavirskog repertoara.

Srpsku premijeru ovog serijala ciklusa održao je Rože Miraro (Roger Muraro) početkom 90-tih godina u Beogradu.

Zahvaljujući pijanisti Nemanji Egeriću, ova obimna kompozicija doživljava i svoje prvo integralno izvođenje na sceni Kolarca, a umetnik je isto delo obrađivao i sa teorijskog aspekta u svom doktorskom projektu.

Osnovne i Master studije Egerić je završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je post-diplomske studije završio na muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci, u klasi Bruna Kanina.

Povezana vest:  Autobiografija Miroslava Miškovića "Ja, tajkun" u prodaji od 13. aprila

Doktorske studije završava na FMU u Beogradu u klasi profesorke Maje Rajković, a od 2019. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

Tokom školovanja učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade. Od posebnih priznanja ističe se nagrada „Stanojlo Rajičić“ Srpske akademije nauke i umetnosti za najuspešniji koncert sezone (2018/2019) galerije SANU.

Svirao je 2015. godine sa Niškim simfonijskim orkestrom kao solista u izvođenju koncerta za klavir i orkestar Manuela de Falje “Noći u španskim vrtovima” u Nišu.

Povezana vest:  Snežana Petrović dobitnica nagrade „Momo Kapor“ za likovnu umetnost

Kao solista i kamerni muzičar nastupao je u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije, a bio je zapažen i na domaćim i internacionalnim festivalima – Lucern Piano Festival (2019), Musica al Ponte (2018), Piano City (2018), 15. Internacionalni festival “Petar Stojanović” (2017).

Kao srpski pijanista premijerno je izveo značajna klavirska dela kompozitora Lučana Berija, Đerđa Kurtaga i Džonatana Harvija.

Od 2015. osniva klavirski duo “Stevan Nemanja” sa pijanistom Stevanom Spalevićem.