Laguna objavljuje roman „M. Sin veka“ Antonija Skuratija, jednog od najvažnijih savremenih italijanskih pisaca, dobitnika nagrade Strega 2019. u prevodu sa italijanskog Gordane Breberine. Ovaj roman je dve godine zaredom na vrhu liste najčitanijih knjiga u Italiji, prevodi se u četrdeset zemalja i biće pretočen u televizijsku seriju.

On je poput zveri: oseća vreme koje dolazi. Nanjušio ga je. Nanjušio je iscrpljenu Italiju, umornu od demokratije u agoniji i nesposobnih političara koji učestvuju u njenoj propasti. Zato se stavlja na čelo paravojnih milicija, prestupnika, palikuća i „čistokrvnih fašista“, koji su najopasniji i najsuroviji. U izveštaju Službe državne bezbednosti iz 1919. opisan je kao „inteligentan, snažne građe, iako boluje od sifilisa, sladostrastan, emotivan, smeo, neko kome se ljudi na prvi pogled dopadnu ili ne dopadnu“. On je Benito Musolini, bivši socijalistički vođa izbačen iz partije, neumorni politički agitator, direktor malog opozicionog lista.

Povezana vest:  Laguna predstavila knjigu ''Bolest kao govor duše''

Bio bi romaneskni lik da nije Italiju zavio u crno. Istoriografija je secirala svaki aspekt njegovog života. Niko, međutim, nikada nije govorio o njemu i fašizmu u romanu. I to u romanu u kome ništa nije izmišljeno o periodu od 1919. do 1925, u kome Musolini iznosi svoje mišljenje o D’Anunciju, Margeriti Sarfati, Mateotiju, i o mnoštvu skvadrista, ardita, socijalista i anarhista tog doba.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama povodom novogodišnjih praznika

Rezultat je dokumentarni roman, impresivan po broju izvora koje autor koristi kao i utisku koji ostavlja. Pišući roman o fašizmu, Skurati otkriva decenijama potiskivanu stvarnost istovremeno obnavljajući danas preko potrebno nasleđe antifašizma.

Antonio Skurati je rođen u Napulju 1969, odrastao je u Veneciji i Ravelu i živi u Milanu. Profesor je uporedne književnosti i kreativnog pisanja na Univerzitetu IULM, uvodničar lista Korijere dela sera i dobitnik najznačajnijih italijanskih književnih nagrada.

Povezana vest:  Bečki muzej sakuplja predmete za vreme posle korone

Knjigu „M. Sin veka“ možete pronaći od subote 9. januara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.