Muzej Belvedere je u 2020. godini primio donacije i stalne pozajmice koje će nakon otvaranja kulturno-umetničkih ustanova moći da se vide u muzeju Gornji Belvedere. Dela baroka, konstruktivizma, nadrealizma i savremene umetnosti značajno su obogatili postavke muzeja.

Donacija bračnog para Ingeborg i Volfgang Maurer koja obuhvata gotovo 800 predmeta iz perioda od kasnog Srednjeg veka do početka 20. veka spada u najobimniju donaciju u skorijoj istoriji muzeja. Dela baroknih umetnika Martina Johana Šmita i Johana Karla fon Reslfelda čine najveći doprinos u ovkiru donacije. Nakon otvaranja muzeja u Gornjem Belvederu će biti izloženo delo Reslfelda „Isusovo raspeće i sedam bilbijskih scena“. Pored 174 slike sada su deo muzejske zbirke i 61 minijatura, 375 crteža, skulpture, satovi, oružje i nameštaj.

Povezana vest:  Premijera drame "GODIŠNJICA" u Madlenianumu

Stalna pozajmica iz kolekcije Karl Laslo iz oblasti mađarskog konstruktivizma doprineće produbljenju i proširenju istraživačkog rada muzeja u oblasti centralnoevropskog kulturnog stvaralaštva. Mađarsko-švajcarski trgovac umetničkim delima, kolekcionar, psihoanalitičar, autor i holokaust preživeli Karl Laslo bio je harizmatična ličnost u umetničkom svetu od sredine 20. veka. Njegov potomak dao je muzeju Belvedere na raspolaganje kolekciju slika, crteža i skulptura mađarske avangarde. Među umetnike se ubrajaju Laslo Moholji Nađ, Ana Lesnai, Lajoš Kašak, Jožef Čaki i drugi.

Povezana vest:  Sabrani Andrićevi romani u jednoj knjizi

Još jedna značajna novina u muzeju Belvedere je delo Volfganga Palena, jedinog austrijskog člana Pariske nadrealističke grupe. U pitanju je njegovo ostvarenje pod nazivom „Nuage articulé II“, kišobran obložen prirodnim sunđerom, koje će kao stalna pozajmica iz privatne kolekcije biti izloženo u muzeju Gornji Belvedere.

Povodom izložbe „Herbert Brandl. Izložen slikarstvu. Poslednjih dvadeset godina“, koja je otvorena početkom 2020. godine, umetnik je poklonio muzeju dva svoja pejzaža velikog formata.

Povezana vest:  Poslednja prilika da se pogleda izložba remek-dela rimskog vajarstva ROMA AETERNA

PHOTO:  Lukas Schaller / Belvedere, Wien