ZrenjaninMoguća kandidatura Zrenjanina za evropsku prestonicu kulture

 

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton najavio je danas da će jedna od tačaka dnevnog reda sednice Skupštine u junu biti posvećena kandidaturi tog grada za evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Prema njegovim rečima, predlog o kandidaturi dobio je podršku u javnosti, a trenutno se traže modaliteti kako da se on najefikasnije realizuje.

Povezana vest:  Od sutra u prodaji potpisani primerci knjige „Sama" Isidore Bjelice

-Na narednoj sednici Skupštine grada odbornicima će biti prezentovan predlog o kandidaturi Zrenjanina za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, a osim što će odlučivati o samom predlogu, odbornici će se izjasniti i o formiranju posebnog tela, čiji će neposredan zadatak biti da pripremi sve što je neophodn, kako bi naš grad pristupio kandidaturi na najbolji mogući način – rekao je on.

Povezana vest:  Balet Grk Zorba u Sava centru povodom 150 godina SNP-a

Marton je podsetio da je 29. marta održan sastanak predsednika odborničkih grupa u Skupštini grada, na kom je razgovarano o kandidaturi i da je tom prilikom utvrđeno da takva aktivnost može značajno doprineti afirmaciji Zrenjanina kao grada s dugom i bogatom tradicijom u oblasti kulturnog stvaralaštva.

Aleksandar Marton je o mogućoj kandidaturi razgovarao i s predsednikom Pokreta „Novi optimizam“ Branislavom Grubačkim, od kog je 2005. godine i potekla ideja o Zrenjaninu kao evropskoj prestonici kulture 2020. godine, što je označeno i u ciljevima Pokreta.

Povezana vest:  VIKIMEDIJA SRBIJE OBELEŽAVA 11 GODINA RADA