sikterSikter i Skroz u Beogradu

 

Sarajevski alternativni rok sastavi Sikter i Skroz održaće zajednički koncert 21. maja u beogradskom klubu „Akademija“ u okviru festivala kulture „Dani Sarajeva“ u Beogradu.

Iz „Akademije“ je danas saopšteno da ulaznica za koncert „Siktera“ i „Skroz“ u petak uveče košta 200 dinara.

Sikter su počeli karijeru kao pank sastav, a za njih se čulo kada su 1994. godine nastupili kao predgrupa hevi metal pevaču Brusu Dikinsonu (Bruceu Dickinsonu) iz sastava Ajron mejden (Iron Maiden), i potom 1997. godina na sarajevskom koncertu irskog sastava U2.

Povezana vest:  Majli ipak snima nove pesme!

Sa frontmenom „U2“ Bonom Voksom (Bono Vox)m (U2) i italijanskim reperom Jovanotijem sviraju na otvaranju „Pavaroti muzičkog centra“ u Mostaru, a na debi albumu „Now, Always, Never“ (1998) sarađuju sa uglednim producentom Brajanom Inom (Brian Eno).

Mešajući elektroniku, soul, fanka i rok, „Sikter“ su objavili i albume „Queen of the Disco“ i „My music“, dok je poslednji, četvrti „Ego trip“ objavljen 2009. godine.

Povezana vest:  U2 na vrhu Forbsove liste

-Kako se svima nama ukusi u muzici i životni stavovi menjaju tokom godina, tako smo i mi prošli kroz razne žanrove muzike – kaže frontmen Siktera Enes Zlatar.

Skroz su osnovali 1996. godine u Sarajevu članovi televizijske emisije „Top lista nadrealista“ i benda „Zabranjeno pušenje“. „Skroz“ pevača Adnana Šarana objavio je istoimeni debi album 2000. godine, a drugi „Savršeni organizam“ 2004. godine.

Povezana vest:  Protest hrišćana u Seulu zbog koncerta Lejdi Gage

-Prošle godine objavljuju treći album ‘Regija’, a kritičari kažu da novim zvukom ‘Skroz’ pomalo podseća na ‘Zabranjeno pušenje i ‘Pips, čips & videoklips’ – saopšteno je iz „Akademije“.

Četvrti „Dani Sarajeva“ biće održani od 19. do 23. maja u više prostora u Beogradu. Organizatori manifestacije su nevladina organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda.