pekinska_patkaPekinška patka u sukobu sa suosnivačem benda

 

Sreten Kovačević, suosnivač i prvi gitarista pank grupe „Pekinška patka“, saopštio je danas da drugoj postavi ovog benda neće dozvoliti da izvodi njegove pesme na koncertu u Studentskom kulturnom centru Beograda koji je zakazan za 21. maj.

-Kao osnivač grupe i autor i koautor pesama sa jedinog autentičnog albuma ‘Pekinške patke’, ‘Plitka poezija’ (1980), zatečen sam zloupotrebom imena i legata projekta, od strane ljudi koji sa istim imaju malo, a neki i nimalo veze – saopštio je Kovačević.

Povezana vest:  Vasil Hadžimanov Band održaće beogradsku promociju albuma "Keyf" 11. oktobra u BitefArtCafe klubu

Suosnivači „Pekinške patke“ su i pevač Nebojša Čonkić Čonta i bubnjar Laslo Pihler, koji su nakon Kovačevićevog odlaska i drugih personalnih promena, snimili, sa novom postavom benda, popularni singl „Bila je tako lijepa“ (1980) i album „Strah od monotonije“ (1981).

Ta, druga postava benda, zakazala je koncert u beogradskom SKC-u kako bi proslavila 30 godina od izlaska singla „Bila je tako lijepa“. a originalna, sa Kovačevićem kao gitaristom, bila se okupila 2008. godine radi nastupa na novosadskom festivalu „Egzit“ (Exit).

Povezana vest:  Saša Kovačević zapalio Stockholm i Cirih i sprema se za Beogradski Magacin!

-Posle nastupa na ‘Egzitu’, grupa ‘Pekinška patka’ je završila svoje koncertne aktivnosti i svaka druga postavka benda posle toga je samo ‘patka’ – saopštio je Kovačević, navodeći takođe da je „muzika zakonom zaštićeno autorsko delo koje pripada autoru – stvaraocu“.

-Ne mogu da dozvolim javno izvođenje pesama čiji sam autor i koautor, grupi građana koja je zakazala okupljanjem pod imenom ‘Pekinška patka’, i za svaku dalju zloupotrebu obratiću se za to nadležnim instuitucijama – dodao je Kovačević.

Takođe je naveo da je osnovni motiv za njegovo obraćanje javnosti „prevashodno zaštita najvernije publike“ benda koja je „navedenim aktivnostima grupe građana dovedena u zabludu“.

Povezana vest:  Mina Heart objavila singl „Bad Kitty" za Warner Music/Mascom

Kako je rečeno u koncertnoj agenciji „Long plej“, članovi druge postave „Pekinške patke“, među njima Čonkić i Pihler, uskoro će se oglasiti sa svojim saopštenjem.

U toj postavi, koja je trajala nepunih godinu dana, gitarista je bio Zoran Bultović a basista Marinko Vukmanović. Ona je 1981. godine svirala oproštajni koncert na Kalemegdanskoj terasi; potom je Čonkić otišao u vojsku a grupa se raspala.