Vulkan izdavaštvo objavilo je monumentalno delo našeg poznatog pisca Rastka Petrovića Dan šesti. Roman čiji je naslov inspirisan biblijskom rečenicom o stvaranju čoveka: I bi jutro, i bi noć, dan šesti, jedinstven je u srpskom književnom opusu. Rastko Petrović, jedan od onih koji su prešli Albaniju 1915. godine, prikazao je do tada neviđenu sliku albanske golgote.

Ovo je roman o svemu onome što život jeste i o svim njegovim mogućnostima da se preobrazi. Ovo je roman o istorijskom rađanju sveta. Ovo je roman o čoveku i snazi njegovog duha da bude veći od svega. Ovo je roman o telu: gladnom telu, ranjenom telu, zgrčenom telu, bolnom telu, telu koje pulsira uprkos svemu. Ovo je roman o svemu što je žensko u životu. Ovo je roman o ljubavi i jedinoj njenoj svrsi – da čovek bude. Ovo je roman o žudnji za životom.

Povezana vest:  Uspeh Nacionalne fondacije za igru u Kelnu

Osećanja glavnog junaka Stevana Papa-Katića, koji korača napred kroz razrušeni i dezintegrisani svet u fokusu su prvog dela knjige. U drugom delu, Stevan Papa-Katić živi u Americi, postao je paleontolog i priznati naučnik. Susret sa Mili(com), ženom koja će pomeriti njegov unutarnji svet, otkriće mu lice ljubavi.

Brat velike slikarke Nadežde Petrović prvi je naš pisac koji se nije libio da prikaže kako je zaista izgledalo povlačenje srpskog naroda preko Albanije. Izbor teme u tadašnjim društveno-političkim okolnostima predodredio je sudbinu romana – objavljen je posthumno tek 1961. godine, dvanaest godina posle piščeve smrti.

Povezana vest:  "Legende II" - antologija savremene fantastike

Dan šesti je deo edicije Tragovi, koju je Vulkan izdavaštvo posvetilo klasičnim delima srpske književnosti. Roman možete kupiti putem sajta www.vulkani.rs.