U ponedeljak, 15. marta u 22.45h na AMC kanalu emituje se poslednja epizoda 4. sezone serije Fargo, podnaziva Dobro došli u alternativnu ekonomiju.

Radnja se odvijala pedesetih u gradu kocke i poroka Kanzas Sitiju, a četvrtu sezonu gledali smo od 4. januara i ima ukupno 11 epizoda.

Zanimljive činjenice – možda niste znali o seriji Fargo…

♦ Četvrta sezona Farga je vrlo posebna samim tim što se radnja nije dešavala u Fargu, Minesoti. Iako je bilo i drugih sezona kojima je bilo postavljeno drugo mesto, ove epizode su jedinstvene ne samo zbog svog okruženja (Kansas Citi), već i zbog vremenske linije, odnosno, radnje koja se dešava pedesetih godina prošlog veka.

Povezana vest:  FARMA 2010, Vanredno izbacivanje-Prvoaprilska šala

♦ Sezona 4 se održava 1950. godine (i započinje i pre toga), kada glava porodice zločinaca crnaca zameni svog najmlađeg sina italijanskoj mafiji – zauzvrat, italijanski mafijaši predaju jednog od svojih sinova. A nakon ove intrigantne „trgovine“, stvari se veoma „fargoški komplikuju“.

♦ Prva sezona Farga imala je Bilija Boba Tortona (Billyja Boba Thorntona), druga sezona Kirsten Danst (Kirsten Dunst), treći je među ostalim imao i Juana Mekgregora (Ewana McGregora). A četvrta… komičara Krisa Roka (Chris Rock) u gansterskoj priči i vrlo dramatičnoj ulozi

Povezana vest:  Junak serije Izgubljeni u Alkatrazu

♦ Četvrta sezona Fargo bila je najveća priča koju je tvorac, Noa Houli (Noah Hawley), pokušao da ispriča. Pratiti 25 glavnih likova zaista je bila prava „mentalna vežba“  ali na sreću makar su im imena bila jedinstvena i lako pamtljiva.

♦ Iako se priča odvijala u Kanzas Sitiju, bilo je reči i o istoriji Amerike. Ako se pitate zašto radnja nije bila u Minesoti, možda je najpribližniji odgovor da je Fargo takva priča u kojoj je istina čudnija od fikcije

Povezana vest:  Smrt zvezde serije "Glee" je nesrećan slučaj

♦ Premijera serije Fargo bila je 2014, do emitovanja četvrte sezone proteklo je 7 godina. Zaista je bilo potrebno mnogo odvažnosti za adaptaciju kultnog filma poput ovog remek-dela braće Itana I Džoela Koena  iz 1996. godine, dobitnika 2 Oskara od koji je jedan za scenario 1997. Serija je osvojila Emmi, Peabodi, Zlatni globus, AFI i TCA (2 Zlatna globusa, 35 drugih nagrada i čak 110 nominacija.

PHOTO: Elizabeth Morris/FX