Izložba fotografija “Zajedno protiv mraka” autora Nebojše Babića danas je svečano otvorena na Kalemegdanu uz prisustvo ambasadora Švajcarske u Srbiji Ursa Šmida, i udruženja „Ženski centar Milica“, organizatora ove postavke.

Projekat je realizovan uz podršku upravo ambasade Švajcarske, i predstavlja zanimljiv prikaz devet žena pobednica koje su se izborile protiv zastrašujuće bolesti – raka dojke, i same fotografije su ilustracije njihova dva lica – tame, dok su bile bolesne, i onda svetlosti, kada su izlečene.

Urs Šmid specijalno za Tanjug je izjavio da je nova izložba deo podizanja edukacije i osvešćenosti na ozbiljnu temu kakva je rak dojke.

“Najviše mi se dopada kod ove postavke je što zapravo slavi – život, jer fotografije ovih žena nude poruku da i u najtežim, najmračnijim trenucima vašeg života uvek postoji nada, da se na kraju dugačkog tunela može pronaći svetlost.

Povezana vest:  Premijera predstave "Povratak otkačenih" 25.oktobra u Akademiji 28

Tako da te pozitivne poruke koje se prožimaju kroz ovu izložbu svakako je ono što mi se u ovom projektu najviše sviđa”, istakao je za Tanjug gospodin Šmid.

Serija fotografija predstavlja žene koje su pobedile mrak, odnosno izuzetno teške momente kada su se suočile sa saznanjem da imaju tu bolest, ali su veliki borci i nisu se nijednog trenutka predavale.

“Veoma je dragoceno što se izložba otvara upravo nakon međunarodnog Dana žena, i danas par dana kasnije mi slavimo sve te hrabre žene koje su se izborile sa tom opakom bolešću i prevazišle su dalji strah”, naglasio je ambasador Švajcarske.

Postavka predstavlja crno-bele fotografije kao tamnu i svetlu stranu u životu tih žena povodom bolesti, i ukazivanje na ovaj problem stavilo je fokus na druge bolesti, koje su na neki način zapostavljene u svetu korona virusa poslednjih godinu dana.

Povezana vest:  Vladimir Marković o PRAXIS FILOZOFIJI

“Sama izložba u jeku cele pandemije kovida 19 donekle nas i stavlja u poziciju da simbolično posmatramo sada svet crno-belo, ali opet odvijaju se veoma važne stvari i razvoj tog problema koje idu u prilog, kao što je program vakcinacije.

Na taj način mislim da definitivno vidimo izlaz iz tog tunela”, zaključio je Šmid za Tanjug.

Vesna Bondžić, predsednica udruženja „Ženski centar Milica“, jedna od modela na fotografijama, izdvojila je podatak da se 4300 žena svake godine suoči sa mrakom kada napipaju neke promene na svom telu.

“One nemaju mogućnost podrške sistema, ni društva, kao ni porodice.

Jedni nemaju kapaciteta da to podrže, a drugi ne znaju kako”, objasnila je Bondžić.

“Sve ove žene su imale sreće da otkriju bolest na vreme i da im budu dostupne terapije, zato su i pobedile.

Povezana vest:  Dodeljene nagrade najboljim autorima na izložbi „Lepota velikog formata“ u Salonu Muzeja grada Beograda

Čak 400 žena godišnje se nalazi u najtamnijem mraku, tu nema staze, to su metastaze”, istakla je predsednica uduženja “Milica”.

Napomenula je da se oko 1500 žena tokom godine javi sa metastazama, a da inovativne terapije nisu dostupne svima, odnosno da u proseku dve trećine žena ne mogu uvek da se sa tim izbore.

Autor izložbe, poznati fotograf Nebojša Babić se zahvalio ambasadoru Švajcarske Ursu Šmidu i celom udruženju „Ženski centar Milica“ i emotivno je izjavio da će biti srećan ako će ovom postavkom spasiti makar jedan život.

Izložba na Savskom šetalištu na Kalemegdanu će trajati mesec dana, do 10. aprila, a osim Vesne Bondžić, na fotografijama su i ostale hrabre žene – Živana Ðorđević, Ivana Milivojević, Mirjana Mimica Radojević, Dragana Stanojević, Sanja Dragić, Mirjana Obradović, Jelena Radulović i Dijana Stevanović.