„Iskustvo u gužvi“ retrospektivna izložba Goranke Matić biće otvorena 24. marta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, najavili su danas iz MSUB.

Kustos izložbe je Una Popović.

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Izložba „Iskustvo u gužvi“, koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto – eseji), nije strukturirana hronološki već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvojaju kao dominantne.

Povezana vest:  Izložba akvarela Vladimira Lalića

Prvu celinu čine prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije, Druga celina je sastavljena od fotografija rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar.

Portreti umetnika, reditelja, pisaca, političara sadrže treću celinu izložbe, a četvrti segment postavke sastavljen je od fotografija sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu.

Povezana vest:  Beogradski muzički festival od 16. do 24. oktobra

Finalni, 5. segment izložbe, čine umetnički projekti: intimni autoportreti, projekti „Moravice“, „Matrilinearno ogledalo“, „Memorabilije“, „Portreti sa prijateljicama“, „Ožiljci“, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe „Tiho teče Sutjesk“

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje, čiji se opus, prezentovan ovako u celini, može nezavisno od autorstva tretirati i kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih pa do početka dvehiljaditih godina.

Povezana vest:  Pozorišta u januaru - pauza, pa pet premijera