Ministar kulture i informisanja Srbije, Vladan Vukosavljević, održao je večeras govor pred predavanje Emira Kusturice „Kultura i raznolikost“ u Parizu, u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Cilj posete Unesku je priprema Srbije za novi četvorogodišnji mandat u Izvršnom savetu Uneska, saopštilo je u Beogradu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

-Upravo je Unesko mesto gde treba govoriti o značaju raznolikosti za bogat kolorit svetske kulturne scene“, rekao je ministar, jer „Unesko je organizacija čija Univerzalna deklaracija o kulturnoj raznolikosti promoviše dijalog među različitim tradicijama, međusobno razumevanje, toleranciju prema drugom i drugačijem, i jednaku vrednost svih kultura, tako gradeći mostove i jake veze među narodima.

-Večeras razgovaramo o kulturi jer se kroz razgovore o kulturi lakše ostvaruje bliskost. Kultura je bila i ostaće jedinstveno mesto susreta – rekao je Vukosavljević.

Povezana vest:  Otvaranje knjižare Evro-Đunti u Kragujevcu

Skrenuvši pažnju na tendencije koje prete da oforme jednu, uniformnu kulturu za sve, i da obrišu granice između različitih autonomnih kultura, ministar je ukazao na to da je svaka pojedinačna kultura važna za stvaranje kulturnog kolaža sveta, piše u saopštenju.

-Samo poštovanje jedinstva u raznolikosti može generacijama danas i onima koje će doći, otvoriti lepezu materijalnog i nematerijalnog nasleđa od kojeg je satkan kulturni matriks svih nacija sveta. Tokom duge istorije ljudi i kulture su se formirale u saradnji, one su se mešale, razmenjivale dragocene sadržaje i tako obogaćivale – kazao je ministar.

-današnje kulture su spletene, one dozvoljavaju protok ideja, one se ne sudaraju, već se susreću i razumeju – ocenio je on.

Po njegovim rečima, upravo takva, raznovrsnih slojeva je srpska kultura: davala je i primala uticaje i na raznolikostima se gradila, ipak ne zaboravljajući svoj autentični izraz, naglasio je Vukosavljević.

Povezana vest:  Festival čembala od 7. do 11. novembra

O savremenom stvaralaštvu u Srbiji ministar je rekao da se „mladi stvaraoci… ogledaju – i to s velikim uspehom – u novim umetničkim disciplinama: dizajnu, stripu, filmu, video-igarama… Bogata kreativnost mladih stvaralaca održava vitalnost srpske kulture i daje dah savremenosti našoj umetničkoj sceni, čime se dodaje novi sloj srpskoj kulturnoj baštini“.

Ministar je podvukao da prožimanje, proces davanja i pozajmljivanja koji kulture čini vitalnim, ne sme da pređe granice i postane napad na baštinu: „Kulturno nasleđe naroda ne sme biti predmet svojatanja, krađe i otimanja ili identitetskog inženjeringa“, ukazao je on.

Za predstavljanje Srbije u Unesku izabran je Emir Kusturica kao autor koji je, po ministrovim rečima, „simbol kulturnih ukrštanja i koji svojim višedecenijskim radom iznova potvrđuje da samo jedinstvo u raznolikosti daruje umetnost koja govori sve jezike, a koju razumeju svi narodi“.

Povezana vest:  Plasido Domingo spreman za povratak na scenu posle operacije

Posle predavanja o značaju kulturnih raznolikosti za obuhvatniju sliku kulture, Kusturica i njegov „The No Smoking Orchestra“ održali su koncert pred prepunom salom sa 1.200 mesta, piše u saopštenju Ministarstva koje dodaje da je u publici bio „neuobičajen broj ambasadora pri Unesku“.

Ministar je imao kraći susret s generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, a susreo se i s Peterom Handkeom i čestitao mu nedavno dobijenu Nobelovu nagradu za književnost.

Srbija je samostalna članica u Unesku od 2003. godine, dok je članstvo Jugoslavije započelo 1950. godine, pet godina po osnivanju te medjunarodne organizacije.