kokan_mladenovic_atelje

Kokan Mladenović o mjuziklu „Zona Zamfirova“
 
Reditelj Kokan Mladenović izjavio je danas da je u mjuziklu „Zona Zamfirova“, čija je premijera 9. novembra u Pozoristu na Terazijama, pokušao, zajedno sa autorskim timom, da napravi „jedan potpuno brodvejski standard na domaću temu“.
-Zona je jedno od slavnih dela naše literature. Ja sam napisao tekst po motivima pripovetke Stevana Sremca i napisao songove, Marko Grubić je napravio muziku, sjajna Mojca Horvat je koreograf. Probali smo da se držimo uistinu onoga što je svetska klasa broj jedan u ovakvoj realizaciji – istakao je on.
Mladenović je rekao da ova verzija „Zone Zamfirove“ ne pati previše od romantike.
-U njoj postoji vrlo jasan kastinski sukob dva sveta koji ne smeju da se mešaju, ne smeju da se spajaju. Krajem 19. veka južni delovi naše zemlje ulaze u sastav Srbije, dolaze, s obzirom na strane investicije, prvi tajkuni, prvi prebogati ljudi se pojavljuju, a Zona je ćerka upravo jednog od njih – Hadži Zamfira – objasnio je Mladenović ovu adaptaciju Sremčevog dela.
On je dodao da se „s druge strane nalazi orijentalni, romantični svet kujundžije Maneta i njegovih“.
-Oni čak i govore različite jezike. Manetovi govore niški, a Zonini varoški srpski, sa tendencijom da Zonine tetke budu neka naša replika sterijanskih Fema, te pokondirenosti varoške koja teži ka velikom svetu. Naš Manulać nije lokalna zamlata kako je napisao Sremac nego prevejani tip koji dolazi iz velike Evrope, nazad u svoj Niš – otkrio je reditelj.
Ocenjujući da se „mnogo toga promenilo na bolje za ovakvu vrstu predstave“, izrazio je uverenje da će to biti „jedna vrlo posebna i vrlo naša Zona“.
-Naravno, u njoj ima i mnogo, mnogo ljubavi koju sjajno dočaravaju Ivan Bosiljčić i Ivana Popović kao Zona i Mane – zaključio je on.
Mladenović, koji je i upravnik Ateljea 212, nije želeo da odgovori na pitanje o stanju u tom teatru, povodom problema sa dugom za struju i zahtevom većeg dela glumačkog ansambla za njegovu smenu.
-Danas govorimo samo o ‘Zoni Zamfirovoj’. Zona sumraka je tema nekih drugih konferencija -izjavio je Mladenović.
Inače, PR služba Ateljea 212 najavila je za sutra vanrednu konferenciju za novinare.

 

Povezana vest:  Novi roman izvanrednog Donata Karizija: Igra Šaptača