Dok je u knjizi „Antičke izreke“ upoznao čitaoce sa pozadinom brojnih pametnih misli antičkih pisaca, koje su ušle u svakodnevnu upotrebu mnogih naroda do danas, u zbirci koja je pred čitaocima Vladeta Janković izneo je priče o najčešćim latinskim izrekama, izrazima pa i skraćenicama, koji su još u širokoj upotrebi, a o čijem se poreklu, okolnostima nastanka i autorstvu uglavnom malo zaista zna.

„Ako dođete u priliku da nekome setno kažete kako ’stara ljubav zaborava nema’, da ga umirite rečima da se ’tresla gora, a rodio miš’, da ga osokolite istinom da ’konac delo krasi’, pa i kad vam dođe da na zidu napišete ’imena luda nalaze se svuda’, sve to – ako vam se prohte – možete učiniti i na latinskom“, kaže prof. Janković. „Za razliku od ’Antičkih izreka’, u ’Latinskom glosaru’ sam polazio od izreka na našem jeziku tražeći njihove ekvivalente na latinskom, uz nastojanje da pružim podatke o njihovom poreklu, izvornom i izvedenom značenju, a ponekad bih dao i preporuku za ispravnu upotrebu.

Povezana vest:  Otvorena izložba ‘’Veliki format’’ u ARTE galeriji

’Latinski glosar’ zahvata šire od ’Antičkih izreka’ utoliko što, osim izreka, donosi istorijat i objašnjenja mnogih vrlo često korišćenih latinskih izraza. Objašnjenja su osvežena manje poznatim podacima, anegdotama pa ponekad i tračevima, a ilustrovana odlomcima iz antičke književnosti i likovnim prilozima, koji prate i na svoj način osvetljavaju tekst. Ova knjiga bi trebalo nekoga da nauči, nekome da osveži pamćenje, a nekoga da možda obraduje dodatnim saznanjem.

Povezana vest:  Ajzak Bel, novi junak serije romana Klajva Kaslera

’Latinski glosar’ još objašnjava kako se dogodilo da mnoge mudre misli starih Grka, umesto na izvornom, do nas dopru na latinskom jeziku, a kao neku vrstu dodatka donosi i objašnjenja latinskih skraćenica koje se i danas koriste u administraciji, naučnim i stručnim publikacijama, pa i u svakodnevnom opštenju.“

„Latinski glosar“ Vladete Jankovića možete naći od četvrtka 25. marta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Ličnosti skrivene iza remek-dela istorije umetnosti - knjiga "Muze" u prodaji