Branislav Janković, rođeni Nišlija sa višegodišnjim novinarskim iskustvom, stekao je veliki broj čitalaca romanima „O vukovima i senkama“, „Peta žica“, „Gvozdeni oblaci“ i drugim. U svojim delima uspešno ukršta prošlost i sadašnjost, zalazi duboko u duše svojih junaka, a neretko koristi nadrealno.

U novom romanu koji objavljuje Laguna „Zidanje ambisa“ čitaoce vodi u manastirsku tamu Visokih Dečana, gde skriven visoko na kapitelu jednog stuba vekovima stoji tajanstveni potpis Srđ grešni. Odoleva vremenu, krijući u sebi greh nepoznatog neimara. Ovo je priča o tom grehu.

Povezana vest:  Kolektivna izložba fotografija „Moj izbor"

Veliki kralj Stefan Uroš III Nemanjić, kome je božjim čudom vraćen vid, počinje 1327. godine da gradi zadužbinu – manastir Dečani.

Dok se smenjuju glasovi trojice junaka – glavnog neimara franjevca Vite Kotoranina, mladog klesara Srđa iz Hilandara i paganina bunardžije Vidoja – senka nečeg strašnog nadviće se nad kamenim zidovima tek započete Crkve Svetog Spasa, senka bolesti protiv koje nema dobrog oružja.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za DECEMBAR 2013.

Trojica junaka kreću na strašnog neprijatelja – da pobede ili da nestanu. U tome će im pomoći čudni, slepi prosjak i jedna pesma. A pre svega zavet njihovog prijateljstva.

„Volim da pišem o malim ljudima u velikim vremenima. O njihovom sudaru sa novim, neobičnim, uglavnom zastrašujućim“, ističe Janković. „’Zidanje ambisa’ je priča o zidanju Visokih Dečana, ali i istorijskim dešavanjima u 14. veku, viđenih kroz živote trojice junaka, neimara ovog manastira. Još jednom sam hteo da pokažem svu dubinu naših padova i visinu naših pobeda. Kroz naše strahove, želje i ljubavi.“

Povezana vest:  Noć muzeja u Smederevu na četiri lokacije

Izvanredno satkana priča sa poetskim nabojem, „Zidanje ambisa“ je roman o burnim vremenima, malim ljudima, jakim ženama, vladarima, oceubicama i slepim svecima… i o velikoj ljubavi. Možete ga pronaći od ponedeljka 22. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.