Knjiga „Rad: Od kamenog doba do robota“ antropologa Džejmsa Suzmana predstavlja izuzetnu, istraživanjima potkrepljenu istoriju ljudskog roda koja istražuje doprinos rada razvoju naše civilizacije, prikazujući istoriju iz potpuno drugačijeg ugla, kao i promene koje nas čekaju.

Rad nas definiše. Određuje naš status, nalaže nam kako ćemo, gde ćemo i s kim ćemo provoditi najviše vremena, utiče na naš osećaj sopstvene vrednosti. Ali jesmo li programirani da radimo toliko naporno koliko radimo? Da li su naši preci iz kamenog doba takođe živeli da bi radili i radili da bi živeli? I kako bi izgledao svet u kome je uloga rada mnogo manja?

Povezana vest:  „Stubovi kulture“ objavili "Kapija Balkana" Svetlane Velmar-Janković

Koristeći saznanja iz antropologije, arheologije, evolucione biologije, zoologije, fizike i ekonomije, autor nam prikazuje da zaista jesmo evoluirali otkrivajući radost, značenje i smisao u radu, ali da su tokom većeg dela prošlosti naši preci radili mnogo manje od nas i da su o radu razmišljali sasvim drugačije. Obrazlaže da su koreni savremene kulture rada u poljoprivrednoj revoluciji koja se dogodila pre deset hiljada godina, a da se sve zaoštrilo kada smo migrirali u gradove. To je promenilo naše međusobne odnose, način na koji se ophodimo prema sredini u kojoj živimo, čak i naš osećaj za protok vremena.

Povezana vest:  Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade “Pavle Vuisić“

Pošto se nalazimo na novoj tački preobražaja, Suzman nam ukazuje da bi proces automatizacije proizvodnje mogao iz korena da promeni naš odnos prema radu i povede nas ka stabilnijoj i pravednijoj budućnosti i za planetu Zemlju i za nas.

„Rad: Od kamenog doba do robota“ Džejmsa Suzmana možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Beč: izložbe u prvoj polovini 2019. godine