Premijera predstave „Pučina“ nastale po delu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina biće premijerno izvedena 10. aprila na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavljeno je danas u JDP-u.

Dramu jednog od najvećih domaćih komediografa Branislava Nušića, prvi put je na Veliku scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Dejan Mijač 1977. godine.

U predstavi su igrali Milan Gutović, Svetlana Bojković, Branko Cvejić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić…

Savin je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao još jednu građansku dramu Branslava Nušića 2007. godine.

Reč je o drami „Tako je moralo biti“ koja je sa velikim uspehom izvođena više od deset godina.

Ovaj put Nušićev komad na sceni JDP-a u režiji Egona Savina oživeće Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Bojan Lazarev, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović i Goran Šušnjik u alternaciji, Maja Kolundžija Zoroe, Marko Baćović i Bogdana Obradović.

Povezana vest:  Još jedan Lagunin književni klub na Instagramu - "Tatarska pustinja" Dina Bucatija

Govoreći o pripremi predstave, Savin je istakao genijalnost Branislava Nušića kao, pre svega, dramskog pisca.

„Njegove drame su retko izvođenje u odosu na komedije koje su postale obavezno štivo u gotovo svim srpskim pozorištima. Nušić je rodonačelnik srpske građanske drame. Pisao je porodične drame u miljeu visokog građanskog društva u Beogradu koje čine kao i danas bogati trgovci, advokati, lekari… U tom miljeu nam Nušić nam na duhovit način otkriva svet licemerija, korupcije, pohlepe… Sve oni što krasi dramu mentaliteta kakva je i naša „Pučina“ kazao je Savin.

Cenjeni reditelj napominje da najlakše radi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

„U tom teatru zahvaljujući upravi mogu da napravim podelu kakvu želim. Ne ulazi se u zadatke pripremanja tragikomedije mentaliteta kakva je „Pučina“ bez sjajnog anasambla i odlične tehnike, a Jugoslovensko dramsko sve to ima omogućava pozorišnim stvaraocima“ kazao je Savin.

Povezana vest:  Zbirka erotskih i komičnih priča "Čestoskok" po izboru Ivana Zlatkovića u prodaji

Kako kaže, nikako ne može da poveruje kako Beograd nema pozorište koje se zove po našem najznačajnijem komediografu.

„Beograd mora da ima pozorište koje se zove “Branislav Nušić“. To je pisac koji je u rangu najznačajnijih evropskih komediografa poput Molijera, Gogolja, Ostrovskog…Pozivam ljude iz gradke uprave da razmisle o osnovnom pitanju ne samo srpskog pozorišta, već srpske kulture“ rekao je Jezdić.

Nenad Jezdić ističe da ga je uloga u predstavi „Pučina“ prelomila u odluci da pređe u stalni ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

„Izazov savladavanja uloge u predstavi „Pučina“ pomogao mi je da donesem takvu odluku. Nikada nisam imao takvo emotivno trajanje na sceni kao što je to slučaj sa ulogom Vladimira Nedeljkovića u predstavi „Pučina“. Dragoceno je osećanje kada imate skoro pa potpunu sigirnost u onog ko vas vodi kroz predstavu, a Egon Savin to svakako čini sa mnom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu“, kazao je Jezdić i dodao da je ozbiljan izazov za svakog glumca da odigra čoveka koji je u jednom danu izgubio sve.

Povezana vest:  Sokratovski dijalog između dva zanimljiva hominida - "Sapijens razgovara sa neandertalcem"

„Taj sunovrat muškosti, društvenog statusa, ugleda u tako kratkom vremenu nije lako dočarati, ali pokušaćemo…“ kazao je Jezdić.

Sloboda Mićalović napominje da je za nju velika sreća što je deo predstave kakva je „Pučina“.

„Igram Jovanku koja spremna da učini mnoge stvari i pokušala sam na sceni da opravdam svaki njen postupak. Odlika velikih reditelja je da nam naprave čvrstu konstrukciju u kojoj će se glumci osećati komotno da razvijaju predstavu iz igranja u igranje. Egon Savin je to učinio i svi zajedno se radujemo premijeri“ kazala je Mićalović.

PHOTO: ATA Images