Online premijera zajedničkog koncerta uglednog svetskog ansambla Holland Baroque i ansambla  Beogradski barok, pod nazivom “Mundus inversus”, održaće se u subotu 10. aprila 2021. u 20 časova na YouTube kanalu CEBEF-a i Facebook stranici Bemus Cebef.

Koncert je snimljen u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, bez publike, zbog aktuelnih epidemioloških mera.  U organizaciji Centra beogradskih festivala  – CEBEF, “Holandski barok” prvi put je nastupio u Beogradu zajedno sa ansamblom “Beogradski barok”.  Saradnja dva ansambla je ostvarena kao deo serije koncerata “Evropa u gostima 2021”  na inicijativu Katarine Aleksić,  koja je član oba ansambla, u Srbiji i Holandiji.

Povezana vest:  Mariane Jungmajer gost Krokodilove Kuće za pisce

“Mundus inversus” koncert donosi presek žanra italijanskog instrumentalnog koncerta 17. i 18. veka, u širokom rasponu od “končerta grosa”, preko “virtuoznog koncerta” do „rokoko“ stila. Na programu će biti dela baroknih kompozitora, među kojima su: Corelli, Vivaldi, Durante i Dall’Abaco.

Ansambl “Holland Baroque” predvode sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Stenbrink i violinistkinja Judit Stenbrink. Ovaj muzički sastav uživa reputaciju jednog od najboljih ansambala za baroknu muziku u Evropi.

Povezana vest:  26. Noć knjige uz rekordnu posetu čitalaca!

PHOTO: Irina Duplevskaja