Zašto ne treba da budete savršen roditelj naziv je novog priručnika Nevene Lovrinčević, psihologa i autora nekoliko korisnih knjiga namenjenih roditeljima u izdanju Kreativnog centra.

U najnovijoj knjizi Zašto ne treba da budete savršen roditelj govori se o izazovima savremenog roditeljstva. Kroz nekoliko poglavlja (Moje dete je izuzetno; Učiteljica je nepravedna; Stvarno nemam vremena; Ne želim da sputavam detetovu ličnost; Sve je pod kontrolom i drugi) autorka Nevena Lovrinčević govori o najčešćim dilemama roditelja koji danas vaspitavaju decu – kako pronaći pravu meru između sputavanja i slobode, koje su posledice insistiranja na uspehu po svaku cenu, na koji se način uhvatiti ukoštac sa ulogom društvenih mreža u životu dece i mnogim drugim.

Naravno, nisu savremeni roditelji prvi koji se suočavaju s dile­mama. Svaka generacija ima svoje izazove. Prethod­ne generacije roditelja preispitivale su pristupe koji su u njihovo vre­me bili aktuelni: Pusti ga da plače; Batina je iz raja izašla; Deca se maženjem kvare; Ne treba hvaliti dete; Dečaci ne plaču… Kakvi god da su izazovi roditeljstva u vremenu u kojem vaspitavamo decu, autorka smatra da će svakom roditelju od pomoći biti fleksibilnost, preispitivanje i odustajanje od ideje da se u roditeljstvu mora dostići savršenstvo.

Povezana vest:  Večerima poezije gradimo kulturu darovanja

„Šta god da uradite, ma kako se trudili i osmišljavali pristup, koliko god bili posvećeni, veoma je moguće da ćete u nekom trenutku doživeti šok i razočaranje i zapitati se: Kakav sam ja to roditelj kad mi se ovo dešava? A to pitanje znači samo jedno – dobro došli u svet roditelj­stva! Čestitamo! Vi ste upravo u situaciji u kojoj se svi roditelji nađu – da nekad nemaju pojma ni šta rade, ni šta treba da rade, ni kako su se našli tu gde su. Jednostavno: ništa im nije jasno!“, ističe autorka u uvodu priručnika. Prema njenim rečima, ova knjiga nije za one koji žele da postanu savršeni roditelji – jer roditelj koji ne pravi greške ne postoji – već za one koji žele da neka svoja uverenja i ponašanje preispitaju kako bi za izazove roditeljstva pronašli prava rešenja i svoj odnos s detetom učinili funkcionalnijim.

Povezana vest:  "Čardak ni na nebu ni na zemlji" 9. i 10. aprila u Buhi

„Odustanite na vreme od savršenstva. Nemojte da vam u jurenju nečega što je nedostižno promaknu stvari koje su zaista važne: da pratite svoje dete, da ga podržavate, podstičete, da neki put i podviknete, da se mazite s detetom i uživate u jednoj od najlepših uloga svog života“, poručuje autorka Nevena Lovrinčević.

Nevena Lovrinčević diplomirala je na Odseku za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom 30 godina kliničke prakse radila je s decom i mladima, baveći se prvenstveno psihodijagnostikom, poremećajima spavanja i prevencijom emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Osnivač je Centra za psihološku edukaciju i autorka i voditeljka više akreditovanih seminara namenjenih vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima. Cilj tih seminara jesu razvoj i jačanje socijalnih i emocionalnih kompetencija onih što neposredno rade s decom, i to u pravcu efikasnijeg pedagoškog pristupa, pristupa koji doprinosi uravnoteženijem, zdravijem i srećnijem razvoju dece.

Povezana vest:  Izdavačka kuća BeoBook iz Beograda objavljue ,,ČETIRI SESTRE, ČETIRI KRALJICE'' autorke Šeri Džons

U izdanju Kreativnog centra objavljeno je devet knjiga Nevene Lovrinčević: osam priručnika za roditelje (Naučite dete da spava, Klopke za roditelje, Disciplina bez batina, Naučite da se ljutite, Ko je gazda u vašoj kući, Težim putem do roditeljstva, Noćno mokrenje i Zašto ne treba da budete savršen roditelj) i jedan priručnik namenjen vaspitačima (Efikasna komunikacija u vrtiću).

U svim svojim knjigama autorka se čitaocima obraća na nepretenciozan, pragmatičan i jednostavan način, a saveti koje daje jasni su, primenljivi i zasnovani na proverenim informacijama. Veruje da vaspitavanju dece treba pristupiti s radošću i opušteno, primenjujući dva osnovna principa: bezuslovnu ljubav, s jedne, i jasno postavljanje granica, s druge strane.

Njene knjige prevedene su na nekoliko jezika: kineski, hrvatski, indonežanski, španski, ukrajinski, ruski i makedonski.