Muški hor ‘Optina pustinjaiz Sankt Peterburga, pod umetničkim vođstvom Aleksandra Semjonova, predstaviće se beogradskoj publici na 48. BEMUS-u  – u organizaciji Centra beogradskih festivala, sutra u petak 21. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova.

Kao solista će nastupiti Vladimir Miler (basso profondo), solista Kapele Glinka i Marijinskog teatra. Hor je osnovan 1996. godine u hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Vasiljevskom ostrvu u Sankt Peterburgu, i, tokom dve decenije stvaralačkog rada, postao je stalni učesnik domaćih i inostranih festivala, zabeležio je veliki broj nastupa u Rusiji i širom sveta. Na njihovom repertoaru, pored transkripcija staroruskog višeglasja, nalaze se i sopstvene kompozicije i kompozicije pisane „u stilu“, a takođe i najinteresantnija dela crkvenih kompozitora.

Povezana vest:  Sutra počinje Međunarodni festival monodrame i pantomime

Na koncertu nas očekuje šarolik program, sastavljen od ruskih crkvenih napeva XVII veka, duhovnih i svetovnih kompozicija značajnih ruskih autora i aranžmana ruskih narodnih pesama. Duh naroda se neizbežno oseća u svim delima, kako duhovnim tako i svetovnim. Horsko pevanje je odigralo značajnu ulogu u stvaranju kulturnog identiteta Rusije, i gotovo svi značajni kompozitori su ovom žanru posvetili nekoliko dela, te će se tako na programu naći kompozicije Česnokova, Rimskog-Korsakova, Glinke, Bortnjanskog i drugih, koji su inspiraciju pronalazili u narodnoj umetnosti.

Povezana vest:  Koncert studenata FMU, Šubert okteta, u Gvarneriusu

Karte su u prodaji na blagajni Kolarca po cenama od 900, 1200 i 1500 din.