Postoje reči kojima opisujemo razna životna doba – adolescencija, menopauza, kriza srednjih godina – ali postoji period dubokih promena s kojima se mnoge žene suočavaju uglavnom od kraja dvadesetih pa do početka četrdesetih godina svog života, koji još nema svoje ime. Nel Frizel, autorka knjige „Godine panike: Izlasci, nedoumice i odluka nad odlukama“ koju objavljuje Lagune, ovaj period promena naziva godinama panike, a njega često odlikuje obuzetost jednim suštinskim pitanjem: da li da rodim dete? Nastavljajući se na ovo glavno, slede pitanja: Želim li dete? S kime da napravim dete? Kako ću znati da li sam spremna?

Povezana vest:  Četrnaest predstava iz celog sveta u takmičarskom programu 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

O ovom vrlo važnom periodu retko se piše ili priča mimo klišea o biološkom satu koji otkucava. Zato je autorka rešila da to promeni, da ženama pomogne i provede ih kroz ovo vreme nedoumica služeći se pričama iz sopstvenog iskustva stečenog tokom godina panike, kako bi razotkrila šire društvene i kulturne trendove i razglasila u kolikoj se meri ovo životno doba odlikuje nesigurnošću, zbunjenošću i osećajem hitnosti.

Povezana vest:  Najnovije izdanju Izdavačke kuće Alnari - KRV I ČAST Harolda Robinsa i Džunijusa Podruga

Nel Frizel nas podseća da nismo same u svemu tome i ohrabruje da podelimo svoja iskustva i iskustva žena oko nas – kao što ona to iskreno i ranjivo čini na ovim stranicama. Sirove i urnebesne, „Godine panike“ su ruka koja grli sve žene dok pokušavaju da donesu velike životne odluke iza kojih vreba pitanje svih pitanja.

Povezana vest:  Dodeljene Nagrade Braća Karić za 2012.

Nel Frizel je novinarka i spisateljica, piše kao frilenser, a ima i svoju kolumnu u Vogu o majčinstvu i podizanju dece. Poznata je po izuzetnim člancima o problemima rodne ravnopravnosti, o kulturi, umetnosti i politici.

„Godine panike: Izlasci, nedoumice i odluka nad odlukama“ Nel Frizel možete naći od četvrtka 15. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.