Već punih mesec dana u Muzeju grada Beograda traje zapažena retrospektivna izložba radova “Refleksije” čuvene umetnice Mire Brtke, a ona će, na zahtev publike, biti produžena do 10. maja, saopšteno je iz ovog muzeja.

Neobičan projekat koji se sastoji iz 10 poglavlja stvaralaštva svestrane umetnice, filmske rediteljke i slikarke, raspoređenih u 10 različitih soba kao zasebne celine, izazvao je ogromno interesovanje publike.

Povezana vest:  Literarni biser: "Poslednja Geteova ljubav" Martina Valzera

Veliki broj radova u ovoj postavci, raznolikost žanrova u kojima je ova velika umetnica stvarala, i nesvakidašnji kolorit, oduševljavaju posetioce, a skice iz njenog života, o kojima se saznaje na stručnim vođenjima, doprinose kompletiranju slike o ovoj multikulturalnoj i multimedijalnoj umetnici.

Stručna vođenja kroz izložbu Mire Brtke, koje organizuju Fondacija „Mira Brtka“ i Muzej grada Beograda, predstavljaju najbolji način da se auditorijum bliže upozna s prilikama u kojima je Brtka stvarala, njenim životom, i medijima u kojima se uspešno izražavala i uvek istraživala nove horizonte stvaralaštva.

Povezana vest:  Nezapamćena gužva na potpisivanju knjiga Marija Vargasa Ljose

Do kraja izložbe, termin za stručna vođenja je subota u 13 časova, a Muzej grada Beograda za ovu priliku radi svakog dana od 11 do 19 sati.

Kroz veoma kompleksnu i izuzetno bogato sadržajnu postavku vode istoričarke umetnosti Selena Andrić, Anđela Maletić i umetnica Tijana Gogić.

„Refleksije““ prikazuju više od 300 radova Mire Brtke, koji čine pregled multimedijalne produkcije od 1964. do 2012. godine, kada se već povukla iz stvaralaštva, a kasnije i preminula.

Povezana vest:  U prodaji književni klasik Madam Pompadur

Kako publika nije dovoljno upoznata s njenim radovima, jer je Brtka živela i stvarala dobrim delom u inostranstvu, u sasvim drugoj sredini, ovo je idealna prilika da se svi ljubitelji vizuelne umetnosti susretnu sa njenim neprolaznim delima u svim sferama kreativnosti.