Niko nije poput Etgara Kereta. Njegove priče događaju se na raskršću fantastičnog, upečatljivog i urnebesnog. S njim nikad ne stižete na očekivano mesto. Uvek će vas iznenaditi, zabaviti i okrenuti naglavačke.

Pred nama su nove dvadeset dve priče u knjizi „Poleti već jednom!“ i prevodu Mile Gavrilović.

U „Polarnom gušteru“ dečak nam pripoveda kako to izgleda biti vojnik od četrnaest godina u postapokaliptičnom svetu u kojem vojnici omladinci vode večni rat zarad kolektivne nagrade. Otac će pokušati da zaštiti sina od neizbežnog u priči „Poleti već jednom!“. „Za jedan gram“ nam predstavlja mladića koji samo želi da nabavi džoint ne bi li zadivio devojku, a završi slomljenog srca u lavirintu haosa. A dragulj ove zbirke je „Pineapple Crush“, u kojem će se dvoje ljudi jedne večeri na plaži prepoznati kao srodne duše da bi se ispostavilo da se uopšte nisu razumeli.

Povezana vest:  Novi roman Fredrika Bakmana pred čitaocima u Srbiji – „Pobednici“ u prodaji od 23. oktobra

Naša nesposobnost da komuniciramo, slepilo za svet koji nas okružuje i međusobno nerazumevanje povezuju sve ove priče u jedinstvenu celinu. Ipak, kroz svoju duboku ljubav prema čovečanstvu i našem nesrećnom postojanju, Keret na ovim stranicama rasplamsava plamen nade u to da nam ipak ima spasa.

Etgar Keret majstor je kratke forme i jedan od najpoznatijih savremenih izraelskih književnika. Njegove knjige su bestseleri u mnogim zemljama, a zanimljiv je i podatak da se u Izraelu najviše kradu po knjižarama i da su najčitanije u zatvorima. Po njegovim pričama je do sada snimljeno pedesetak filmova.

Povezana vest:  Izložba jednog od najistaknutijih savremenih holandskih umetnika -  “Linijom do iskona” Remija Jugermana u Galeriji DOTS

Britku satiru vrhunskog stila, knjigu priča Etgara Kereta „Poleti već jednom!“ možete naći od srede 28. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

PHOTO: Laguna