U četvrtak, 29. aprila od 19 časova u Skandinavskom paviljonu na Senjaku (Mila Milunovića 1), u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, biće otvorena izložba „Ponesi svoj projekat“. U ovom programu učestvuju mladi arhitektonski timovi MAIN Architects i Studio OBE koji će prezentovati svoje kreativne ideje sa različitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu. Ovom prilikom će razgovor sa učesnicima voditi Natalija Jovanović, organizatorka programa i članica BINA tima.

Programom „Ponesi svoj projekat“ BINA želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA alumni kluba, kreativnog haba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, i učestvovao u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Povodom otvaranja izložbe, Natalija Jovanović je rekla: „Značaj Bring your project izložbi ogleda se u tome što mladi, perspektivni autori i biroi imaju priliku da svoja dela predstave ne samo stručnoj javnosti, budući da je čest slučaj da učestvuju na konkursima, već i široj javnosti. Na taj način oni doprinose razumevanju i svog autorskog dela, ali i onoga što nam budućnost donosi. Skandinavski paviljon, u kome se izložbe tradicionalno održavaju, takođe je produkt rada mladih ljudi okupljenih na BINI. On podvlači ideju trenutka i prenosi ideju slobode stvaranja, iste one koja je „utisnuta“ u mladim arhitektama.

Povezana vest:  Egon Savin: Beograd mora da ima pozorište "Branislav Nušić"

MAIN Architects je arhitektonski studio koji su osnovali Marko Matejić i Nikola Ivković 2017. godine posle jedne decenije profesionalnog iskustva u arhitektonskoj praksi. Deluju u oblasti dizajna proizvoda, enterijera, arhitekture i urbanizma, a njihov portfolio sadrži različite projekte u pogledu programa i veličine, od stambenih i poslovnih prostora, preko ugostiteljskih prostora i hotela, do objekata kulture, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Povezana vest:  Lepo iznenađenje za čitaoce! Akcija "3 za 999" do 11. aprila!

Marko Matejić je objasnio šta će njegov studio predstaviti u okviru predstojeće izložbe: „Prezentovali smo naš rad u različitim razmerama od 1:10 do 1:2000. Na taj način smo želeli da skrenemo pažnju na raznovrsnost projektnih zadataka sa kojima se tokom svog profesionalnog bavljenja arhitekturom susrećemo. Ova raznovrsnost ujedno je i interesantna i izazovna, i zahteva umrežavanje ne samo sa drugim arhitektonskim studijima i profesionalcima iz drugih oblasti, već i sa proizvođačima, dobavljačima i izvođačima“.

Studio OBE osnovan je kao rezultat dugogodišnje saradnje na nizu projekata, uz uzajamnu želju da svaki projekat priča svoju priču kroz arhitektonsko oblikovanje. Ovaj multidisciplinarni beogradski studio osnovale su Jasna Kavran i Ksenija Pantović, a bavi se izradom projekata arhitekture, enterijera i dizajnom nameštaja, u oblasti arhitekture rezidencijalnih, poslovnih i ugostiteljskih objekata, uz razvijenu blisku saradnju sa grafičkim dizajnerima, umetnicima, kao i saradnicima iz ostalih struka.

Povezana vest:  CLIO MARATON u četvrtak, 16. maja u Domu kulture „Studentski grad"

Jasna Kavran, jedna od osnivačica studija, povodom izložbe je rekla: Veoma smo zahvalni organizatorima, pre svega, što su odabrali naš studio i dali nam priliku da učestvujemo u ovoj nedelji koja se zove Beogradska, ali i internacionalna nedelja arhitekture. Odabrali smo da prikažemo projekte iz različitih segmenata arhitektonskog projektovanja, kako bismo bliže prikazali svestranost koju pruža arhitektonska struka i posao kojim se bavimo. Na izložbi „Ponesi svoj projekat“ prikazaćemo stambeni objekat K house, poslovni objekat i projekat enterijera  co-working prostora Nova iskra, kao i ugostiteljski objekat – kafeteriju Waycup.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA održava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanjakoja svojom  širinom obuhvata brojne podteme.