U nedelju, 25. aprila, u organizaciji SESE, Srpskog Saveza E-sporta, zvanično su otvorene nacionalne kvalifikacije za 13. IeSF Svetski e – sports šampionat čiji je domaćin Eilat, egzotični primorski grad u Izraelu. Vrata takmičenja otvorila je igra efootball PES21 kada su odigrani svi mečevi prvog kvalifikacionog turnira, uživo na Youtube kanalu.

U prvom krugu takmičenja svoje veštine odmerilo je preko 100 vrhunskih PES21 igrača istrajnih u želji da predstavljaju našu zemlju na internacionalnoj sceni. U danu ispunjenom najboljim PES21 mečevima, Srbija je dobila pobednika prvih IeSF kvalifikacija, Đorđa ”Djole95” Milićevića, koji je od početka do kraja pokazao vrhunski kvalitet, koji mu je omogućio da se plasira u veliko finale koje će se održati kasnije ove godine.

Naredna 4 meseca održaće se 12 kvalifikacionih turnira u četiri različite video igre, nakon kojih će se samo najbolji plasirati u veliko finale. Pobednici velikog turnira će imati priliku da predstavljaju našu zemlju na regionalnom turniru, odakle će najbolji leteti za Izrael na IeSF šampionat gde finaliste očekuje sjajan provod na obali mora, a pobednika i velika novčana nagrada.

Povezana vest:  Nokia 7.1 stiže u Srbiju

“Zbog situacije sa COVID-19 kvalifikacije se kao i prošle godine održavaju online na Youtube kanalu, dok je kvalifikacija 2019. godine zabeležila veliko interesovanje publike okupivši par hiljada fanova iz cele Srbije na manifestaciji u Domu Omladine Beograda, što je jasan pokazatelj da je ova vrsta sporta sve popularnija u Srbiji. Srbija se već 12 godina zaredom kvalifikuje na internacionalni esports šampionat, a 2015. godine smo i pored ogomne konkurencije od preko 60 zemalja iz celog sveta odneli zapaženi trijumf što je rezultat na koji smo veoma ponosni. Srbija raspolaže zaista sjajnim igračima, i nadamo se da će ove godine neko od naših biti finalista na takmičenju u Izraelu”, izjavio je Milan Đukić, predsednik srpskog e-Sport Saveza.

Povezana vest:  Huawei MateView GT: Nezaboravno vizuelno iskustvo  u 1,07 milijardi boja

’’Igrao sam na raznim internacionalnim turnirima za mnoge ekipe i Dota 2 je veliki deo mog života, ali predstavljati Srbiju je zaista nešto posebno. Moje putovanje u Seul je bilo jedno nezaboravno iskustvo i nadam se da ćemo naredne godine ostvariti bolji rezultat’’, izjavio je Nenad Lukić, kapiten naše Dota 2 ekipe nakon učešća na svetskom prvenstvu 2019. godine.

Drugi kvalifikacioni turnir za eFootball PES21 planiran je za 18.07.2021, a neposredno pre toga na sajtu SESE će biti otvorene prijave za sve igrače. Osim PES21 kvalifikacija koje se igraju već treću godinu, planirane su i kvalifikacije za igrice CS:GO i Dota 2, za koje će takođe moći da se prijavi svako ko ima želju da se bori za mesto na velikom turniru. Datum i način prijave će biti uskoro objavljen na sajtu SESE.

Povezana vest:  Zabava može da počne sa novim Sony audio sistemima velike snage

Svi mečevi svih kvalifikacija emitovaće se uživo na Youtube kanalu, gde će se snimci čuvati i nakon turnira za sve oni koji nisu uspeli da mečeve isprate uživo. Svi mečevi će biti u BO3 single elimination format, ali organizator zadržava pravo da promeni pravila u zavisnosti od broja prijavljenih igrača.

O SESE:

Srpska e-Sports Asocijacija (SeSA) je udruženje ljubitelja video igara i sportskog takmičenja koje za cilj ima popularizaciju esporta u Srbiji i regionu. Osnovana je 2008. godine, a postaje članica International e-Sports Federacije (IeSF) odmah po osnivanju 2009.

Zadatak Srpske e-Sport Asocijacije je da okupi sve gejmere zainteresovane za takmičenja na domaćoj i Internacionalnoj sceni. Pored registrovanja igrača iz Srbije, naš zadatak je i uvođenje standarda u kompetativnom gejmingu.