Danas je završena dvodnevna Regionalna dijaloška platforma organizovana simultano u Beogradu, Sarajevu i Podgorici, na kojoj su predstavljeni rezultati inicijativa realizovanih u sklopu programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji je uz podršku Ujedinjenih nacija sproveden u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Događaj koji je sumirao rezultate dvogodišnjeg regionalnog programa i ukazao na moguće pravce daljeg razvoja inicijative, okupio je učesnike i učesnice iz nacionalnih institucija tri zemlje, predstavnike Ujedinjenih nacija, kao i predstavnike brojnih učesnika programa – građana, NVO, udruženja mladih, obrazovnih i drugih institucija, kao i medija. Ova regionalna platforma je pružila priliku za razmenu iskustava i naučenih lekcija kroz prekograničnu saradnju, koja je ostvarena putem 19 dijaloških platformi, 19 prekograničnih projekata odabranih putem 7 poziva za prekogranične grantove, koji su omogućili 43 partnerstva, 40 lokalnih projekata adolescenata i mladih u 33 opštine i došla do preko 5.000 direktnih korisnika.

„Vašu regiju je okarakterisala raznolika istorija, od sukoba do mira, ali u vašim rukama je sada stvaranje regije koja ide dalje napred. Ovo je i velika odgovornost, ali i prilika, i Ujedinjene nacije su spremne da vam pruže podršku u ovoj misiji. Dok gledamo da se zajednički oporavimo od COVID–19, tako što jačamo mir, uzajamno razumevanje i poverenje – mladi ne smeju biti samo cilj akcije već centralni dio plana i donošenja odluka.“, poručila je Jayathma Wickramanayake, izaslanica generalnog sekretara UN-a za mlade.

Povezana vest:  Uz novi NIVEA Q10 serum neka ti do izražaja dođe lice, a ne bore

Francine Pickup, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji je u uvodnom obraćanju izjavila: „UNICEF, UNESCO i UNDP, su uz podršku u UN-ovog Fonda za izgradnju mira, u okviru inicijative “Dijalog za budućnost”, organizovali brojne programe kako bi pružajući podršku mladim muškarcima i ženama podstakli dijalog, izgradili poverenje i doprineli promeni politika u regionu. Prekogranične mreže i partnerstva koje su mladi ljudi uspostavili kroz te programe imaju moć da dovedu do promena i stvore budućnost koju su oni pokazali da žele za sebe i buduće generacije. Agencije Ujedinjenih nacija i UNDP koji predstavljam, nastaviće da ih podržavaju, stvarajući okruženje u kojem žene i muškarci u potpunosti uživaju svoja prava i spremni su da se izjasne protiv nepravde i diskriminacije. Zahvaljujući tome bićemo bliži ostvarenju  višestrukih Ciljeva održivog razvoja, koji pozivaju na ostvarenje rodne ravnopravnosti, izgradnju održivih gradova i zajednica, kao i jačanje mira, pravde i jakih institucija“.

Od početka realizacije programa u januaru 2019. godine, 1.230 adolescenata i mladih obučeno je o socio-emocionalnim veštinama, zagovaranju, vođstvu, timskom radu, mobilnom novinarstvu, procesima javnih politika, medijskoj i informacionoj pismenosti, 221 devojčica i žena osnažene su za društveni aktivizam kroz edukativne seminare o liderstvu, rodnoj ravnopravnosti, društvenoj koheziji, 490 nastavnika/ca i bibliotekara/ki osposobljeno je za podučavanje medijske i informacione pismenosti i građanskog obrazovanja, 108 novinara/ki i urednika/ca učestvovalo je na predavanjima na temu medijske i informacione pismenosti, objektivnog i profesionalnog izveštavanja.

Povezana vest:  „Šta bi ti majka rekla?" - JEDAN MURAL, POKLON CELOM GRADU

Dražen Zacero, koji je u ime Prijatelja dece Srbije sprovodio aktivnosti u partnerstvu sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji je rekao: „Teme programa koji je počeo 2019. su bile društvena kohezija, što je bio relativno nov pojam za mlade i oni su kroz taj proces naučili da to zapravo znači povezanost, stabilnost, empatiju, učešće u društvu, volontiranje i da takve društvene odnose želimo. U projektu u kome sam učestvovao mladi su dali svoje inpute nastavnicima građanskog vaspitanja, kao i donosiocima odluka na lokalnom nivou. Nakon toga su usledile razne lokalne inicijative, saradnje učenika, nastavnika i lokalnih aktivista i podrška za nastavak ovakvih aktivnosti, i to je primer kako se od početka do kraja obavi jedan krug promene u društvu. Poseban aspekt ovog programa je što se pospešuje susretanje mladih Srbije sa mladima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine što je veoma važno za njihovu zajedničku budućnost. “

Program je rezultirao i mnogim inovacijama koje će pomoći krajnjim korisnicima, kao što su online platforma za mentorstvo žena, medijski pakt i Deklaracija o medijskoj i informacionoj pismenosti i društvenoj koheziji.

Povezana vest:  Frikomov Passat „doneo“ sladoled kupljen u Novom Sadu

U Republici Srbiji je u programskim aktivnostima učestvovalo preko 100.000 osoba kroz 6 realizovanih projekata: „Deca kažu…“, „Interkulturni dijalog – dijalog za budućnost“, „Kultura dijaloga“, „Priča o različitosti“, „Živa biblioteka“, „Media Youth Hub: Razvoj digitalne i medijske pismenosti mladih u Bosni i Srbiji“.

Ovaj program me nije izmenio kao ličnost ali me je usmerio i nahranio informacijama, znanjem i veštinama koje smatram da su potrebne svakoj devojci u društvu u kome živimo. Tu ne mislim samo na znanja o istoriji i značaju feminizma, ženskih pravima i borbama koje su žene vodile kroz vreme, već i na znanja sa kojima se susrećemo svakoga dana, znanja o upravljanju sopstvenim vremenom, finansijama, organizaciji, mentorstvu.“, izjavila je Emilija Milovanović, polaznica programa.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).