Narodno pozorište će ove godine učestvovati na Manifestaciji „Muzeji za 10“, koja se održava od 12. do 18. maja 2021. godine, nacionalnoj muzejskoj inicijativi najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Muzej Narodnog pozorišta će tokom sedam dana prikazati bogat program čiji će se sadržaj zasnivati na baštini nacionalanog teatra koja se čuva i neguje kroz istoriju.

Povezana vest:  Virtuoz na violončelu Edgar Moro premijerno 23. novembra na Kolarc

Programi će se odvijati na više lokacija unutar kuće, a publika će imati mogućnost da upozna teatar i sa one druge strane koju ne poznaje. Kroz unutrašnjost zgrade će ih voditi stručni predavači koji će ih upoznati sa određenim tajnama nastanka pozorišne umetnosti.

Centralni događaj svakako je otvaranje izložbe posvećene Veli Nigrinovoj – zvezda i inspiracija, autorke Vanje Kosanić, koja će se održati u foajeu Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  „Tišine" Meše Selimovića u prodaji

Posebno mesto zauzima i promocija publikacije „10 godina Muzeja Narodnog pozorišta“ koja je urađena povodom 10. godišnjice postojanja ovog muzeja.

Najveće blago baštine Narodnog pozorišta posvećeno je doajenima koji su obeležili jedno vreme i iz tog blaga imamo „Sećanje na Miju Aleksića“ i preslušavanje najznačajnih operskih predstava sa audio snimaka na kojima će nastupiti velikani iz zlatnog perioda Opere Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  Predstava "KRAJ" 5. maja na sceni DOB-a u okviru POZORIŠTA PONEDELjKOM

Svi programi koji će se odvijati u okviru Muzeja Narodnog pozorišta su bestplatni za publiku, kao što je u svim gradovima Srbije.

Određeni programi Narodnog pozorišta biće strimovani, a snimci će moći da se vide na JuTjub kanalu

Narodnog pozorišta.
Program će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za zaštitu od KOVIDA 19.