Obrazlažući informaciju o inicijativi da se vršenje osnivačkih prava nad Ustanovom kulture „Gvarnerius” prenese sa Jovana Kolundžije na Grad Beograd, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas na sednici Skupštine grada da je u pitanju veoma lepa dvorana, te da je dogovor da je Grad preuzme i pomogne da se ona očuva.

– U pitanju je privatni projekat Jovana Kolundžije, u tom delu grada nemamo našu dvoranu i ona će biti korisna za mnoge događaje. Jovan će pokloniti Gradu violine koje čuva, a to je predivna kolekcija. Ovo je dobar način da Grad sačuva neke projekte iz kulture koji su krenuli kao privatni. Naime, taj prostor je uvek pripadao Gradu, Jovan je plaćao kiriju za korišćenje prostora. Ustanova je jedinstvena zato što mi nemamo takvu ustanovu kulture na teritoriji grada. Mislim da ovo i treba da podržimo jer ćemo tako doprineti da se sačuva to što je Jovan godinama skupljao, a reč je o impozantnoj zbirci – pojasnio je Vesić.

Povezana vest:  Provedite noć u Šenbrunu kao Franc Jozef i Sisi

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je „Gvarnerius” prva privatna i nedobitna institucija u Srbiji koja je otvorena u oktobru 2001. godine. U tom prostoru je organizovano više od 1.000 umetničkih projekata, koncerata, festivala, izložbi, majstorskih radionica, promocija, predavanja, književnih večeei i predstava, naveo je Karl.

– Centar lepih umetnosti „Gvarnerius” je ustanova kulture od nacionalnog značaja, čiji je osnivač Jovan Kolundžija. On je dotadašnje skladište od 308 metara kvadratnih preuredio i osposobio za rad. Pored toga, Kolundžija je kupio i osposobio dodatni prostor od 121 metra kvadratnog i ponudio ga na održavanje Gradu Beogradu – rekao je Karl.

Povezana vest:  Idealna knjiga za mlade čitateljke: Superpriručnik za kreativne devojčice

On je istakao da će Grad Beograd po preuzimanju osnivačkih prava donirati „Gvarneriusu” sredstva od 1.225.000 dinara.

PHOTO: Miroslav Milić/ATA Images