„Tragedija Hamleta“ čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra Des Lumières et des Ombres koju je režirao Gi Pjer Kulo, otvoriće 8. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima.

Jedinstveni međunarodni festival koji se od 2. do 6. jula održava uz podršku UNIQA osiguranja čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela, a publici će predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije. Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, nastupiće Narodni teatar Bitola predstavom History of motherfuckers- Korolian u režiji jednog od najznačajnijih savremenih reditelja u našoj zemlji, Andraša Urbana, a biće izveden i Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama. U pratećem festivalskom programu, publika će u Kulturnom centru Novog Sada moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela, Korolian (režija Ralph Fiennes) i Bura (režija: Julie Taymor). Za oktobar je planiran čuveni Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije, koji nakon gostovanja na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festvalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u  Londonu . U okviru programa Šekspir festivala dolazi i u Srpsko narodno pozorište u Novi Sad. Italijanski kritičari  proglasili su Makbet najboljom predstavom u 2017. godini – dobitnik je najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

Povezana vest:  Mlade nade srpske operske scene u Gvarneriusu

Program 8. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala.

„Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres , sa brojem 8! Osmi po redu Šekspir festival od 2. do 6. jula oživeće ponovo predivni ambijent Vile Stanković.   Biti – il’ ne biti … Biti – naravno! Dobro došli!“

Ispred institucija koje su podržale ovaj događaj govorili i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Nemanja Milojević, u ime Opštine Inđija, Svetozar Cvetković, glumac i Sonja Marić, direktor Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

Povezana vest:  Oproštajno izvođenje Nikole Djurička i stand up-a “Sve što ste hteli da znate o Džoniju, a niste smeli nikad da ga pitate"

„Drago mi je što UNIQA i Šekspir festival ponovo igraju zajedno na autentičnoj internacionalnoj pozornici velelepne Vile Stanković. U skladu sa poslovanjem i korporativno – društvenom odgovornošću, UNIQA ulaganjem u kulturu investira u sigurno bogatstvo duha i već osam godina ponosno podržava Šekspir festival, istinski pozorišni praznik. Prošlogodišnji festival, doneo je svima potrebnu vedrinu uprkos specifičnim okolnostima i kao ranijih godina, potvrdio da publika zaista uživa u svevremenskim delima najvećeg dramskog stvaraoca na Šekspir festivalu pod vedrim nebom. Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje 8. Šekspir festivala koji je, nakon prošlogodišnjeg domaćeg repertoara, ponovo u međunarodnoj igri”, rekla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja i podsetila da UNIQA 15 godina doprinosi očuvanju i promociji kulturne baštine podržavajući događaje, institucije, ideje koje građanima Srbije približavaju vrednosti bogate a raznovrsne domaće i svetske kulturne scene.

Povezana vest:  Svetska novinska fotografija 2015. sa srpsko-mađarske granice

Internacionalni Šekspir festival Evropska mreža festivala zvanično je 2019. godine uvrstila na listu najznačajnijih na Starom kontinentu. Osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, Šekspir festival se od početka održava uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novi Sad, UNIQA osiguranja.  Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ulaznice za 8. Šekspir festival mogu se od 22. juna kupiti na svim Tickets prodajnim mestima.

PHOTO: Jelena Ivanović