Ona je svetska zvezda, ekskluzivac čuvene diskografske kuće „Dojče gramofon“. Operska diva koja se smatra najboljom Karmen danšnjice. Elina Garanča je na svetski operski tron krenula iz rodnog grada Rige, preko Frankfurta, Beča i Minhena stigla do Londona, Njujorka i globalno.

Garanču je jedan agent čuo na takmičenju u Kardifu, i odmah je zvao Joana Holendera, savetnika Metropoliten opere i jednog od najuticajnijih ljudi u operskom svetu, i rekao: „Dovedite je odmah i obećajte joj sve!“ Njeno izvođenje Karmen u Metropoliten operi odjeknulo je u čitavom operskom i umetničkom svetu, a New York Times ga je opsivao u superlativima, čak do zaključka da je to najbolje izvođenje ikada.

Povezana vest:  U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana prva proba predstave Široka zemlja

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom. „To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti“ kaže Garanča. Da ne glumi skromnost, dokazuje i njena rajder lista sa zahtevima pred beogradski koncert na Tašmajdanu 4. jula.

Potrebno joj je da u svlačionici bude flaširana voda, čaj sa limunom i medom, sveže voće i mali sendviči bez glutena i laktoze. Nema posebnih zahteva ni za hotelsku sobu – da je nepušačka, sa klimom i pogledom na dvorište, i da nije u blizini gradilišta ili bilo kakve spoljne buke.

Povezana vest:  „Esmeralda" iz Boljšoj teatra 31. marta na velikom platnu bioskopa „Cineplexx"

Mecosopran Elina Garanča 4. jula u okviru Belefa po prvi put nastupa u Beogradu, zajedno sa našom mladom operskom zvezdom, sopranom Marijom Jelić, u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Povodom svoje prve posete Beogradu, Garanča je poslala video poruku posetiocima beogradskog koncerta. “Izvodićemo predivan repertoar za mecosopran. Jako se radujem što dolazim u vašu zemlju da nastupam uživo pred publikom, i da uživam u divnoj večeri.” rekla je Garanča u video poruci.

Povezana vest:  Roman koji krši pravila: Nebo u kavezu

https://youtu.be/jME_v062nSk

Organizatori Belef i Skymusic najavljuju koncertnu verziju opere Karmen Žorža Bizea kao svojevrsni spektakl za publiku na Tašmajdanu.

Ograničeni broj ulaznica biće dostupan po promotivnoj ceni od 990 din. samo do sutra (srede, 30. juna) na prodajnim mestima Belefa (Trg Republike 5 i Blagajna Ateljea 212), u SKYMUSIC Centar corneru u TC Ušće, kao i putem mobilne aplikacije eFinity. Više informacija na https://www.facebook.com/events/148674893991438/

PHOTO: Holger Hage / Deutsche Grammophon