vampirska_akademija2„Vampirska akademija“ – novi serijal romana za mlade u izdanju Lagune

Prateći trendove u literaturi za mlade nastale posle planetarnog uspeha „Sumrak“ sage Stefani Majer, izdavačka kuća ‘Lagun izdala je četiri nastavka popularnog serijala američke spisateljice Rišel Mid „Vampirska akademija“.

Serijal od šest tomova prati Rouz Hatavej, 17-godišnju dampirku (pola čovek-pola vampir) koja je čuvarka morojske princeze Vasilise Lise Dragomir. Dok uči kako da se bori protiv strigoja – zlih nemrtvih vampira, Rouz se zaljubljuje u svog zgodnog instruktora Dimitrija Belikova.

Prvi knjiga serijala prati Lizu i Rouz koje su posle dve godine slobode uhvaćene i vraćene na Akademiju svetog Vladimira smeštenu u šumama Montane gde nastavljaju svoje obrazovanje. Unutar zidova akademije, devojke se sreću sa tajnim ritualima moroja, suočavaju sa zabranjenim romansama sve vreme zazirući od strigoja.

Povezana vest:  „Cveće će ponovo cvetati" u SKC-u 15. maja

U drugom delu serijala – “Promrzlina“ – Rouz ima ozbiljne probleme sa tipovima. Njen mentor Dimitrij bacio je oko na drugu, njen prijatelj Mejson je zaljubljen u nju, dok je Lisa u vezi sa Kristijanom. Zbog velikog napada strigoja na akademiju, Rouz i Lisa odlaze u Ajdaho kako bi pobegle od zlih vampira. Kada tri studenta pobegnu da uzvrate udarac strigojima, Rouz se udružuje sa Kristijanom da ih spase.

Treća knjiga iz serijala Vampirska akademija – „Poljubac senke“ donosi  nova uzbuđenja.

Rouz Hatavej zna da je zabranjeno voleti drugog čuvara. Njena najbolja drugarica Lisa ‒ poslednja princeza Dragomir ‒ mora uvek biti na prvom mestu. Nažalost, kad je reč o divnom Dmitriju Belikovu, neka pravila moraju biti prekršena…

Povezana vest:  Mađarski nacionalni ciganski orkestar 16. decembra u SC

Ali otkako je ubila dvoje strigoja, Rouz se ne oseća najbolje. Nešto mračno počelo je da raste u njenom umu, a avetinjske senke upozoravaju je na strahovito zlo koje se bliži gvozdenim kapijama akademije. A budući da se sudi Lisinom i Rouzinom zakletom neprijatelju Viktoru Daškovu napetost u morojskom svetu veća je nego ikad.

Laganje Lise zbog Dmitrija je jedno, ali odjednom se na kocki nalazi mnogo više od prijateljstva. Besmrtni nemrtvi vrebaju i žele osvetu zbog onih koje je Rouz ubila. U borbi koja oduzima dah, ravnoj njenim najgorim košmarima, Rouz će morati da izabere između života, ljubavi i dve osobe koje joj najviše znače… ali da li njen izbor znači da samo jedna može preživeti…

Povezana vest:  Black Friday na sajtu Vulkan izdavaštva

U četvrtoj knjizi iz serijala „Obećanje krvi“ Dmitrijevo srce je pocrnelo. Rouz sada mora da otputuje na kraj sveta da pronađe – i ubije – svoju jedinu pravu ljubav… Ili je kucnuo trenutak da mu se pridruži?

Serijal “Vampirska akademija“ prodat je u svetu u 4,5 miliona primeraka. U planu su i film i grafička novela.

Koristeći ogroman uspeh svojih knjiga, Rišel Mid je najavila i da je završila sa romanima o Rouz ali da se ovog avgusta može očekivati objavljivanje novog serijala “Bloodlines“ sa sporednim likovima iz“’Vampirske akademije“.