Vucje legloRoman Vučje leglo u izdanju Mladinske knjige Beograd

Kritika je bez neumerene pompe naziva „ženskim Tolstojem XXI veka“, „najvećom pojavom u engleskoj književnosti posle Dž. R. R. Tolkina“, ali i „intelektualno nadmoćnim i beskrajno duhovitim Crnim Gujom koji rasteruje izmaglicu jednog zabludelog žanra“– ističe prevodilac romana Vladimir D. Janković 
U izdanju izdavačke kuće Mladinska knjiga Beograd izašao je roman Vučje leglo (Wolf Hall), spisateljice Hilari Mantel, koja je aktuelna dobitnica prestižne Bukerove nagrade za 2009. godinu. Zahvaljujući izdavačkoj kući Mladinska knjiga Beograd, zahtevnija srpska čitalačka publika od danas na svom jeziku ima priliku da se upozna sa delom koje je osvojilo ne samo naklonost najeminentnijih britanskih kritičara već i naročitu pažnju britanske kulturne javnost i čitalaca širom sveta koji od istorijskog romana kao žanra očekuju nešto više – od proglašenja dobitnika 6. oktobra pa do januara meseca ovaj istorijski roman prodat je u 137.150 primeraka, što ga zvanično čini najprodavanijim Bukerom svih vremena. Poređenja radi – Pijev život, dobitnik Bukera iz 2002. za isti period prodat je u 28.234 primeraka manje od Vučjeg legla, a Adigin Beli tigar iz 2008. za 28.616 primeraka manje.  
Henri VIII Tjudor izaziva autoritet crkve svojom željom da se razvede od kraljice Katarine Aragonske i odlukom da se oženi Anom Bolen, svojom ljubavnicom, kako bi sa njom dobio muškog naslednika, pokreće plimu verskih, političkih i društvenih previranja koja potresaju Evropu tokom čitavog 16. veka. Kada je papa, pod uticajem katoličkih kraljeva, odbio da poništi kraljevski brak, Henri VIII prekinuo je sve veze sa Vatikanom i Rimom i Zakonom o supremaciji i 1534. godine proglasio se za vrhovnog poglavara engleske crkve.
U pozadini onoga što će dovesti do konačnog ocepljenja engleske crkve od katoličanstva i osnivanja samostalne anglikanske crkve, jedan sin zanatlije kojeg u prvim scenama romana srećemo svog okrvavljenog od mučkih batina koje je dobio od svoga oca izrasta iz bede niže klase do jednog od kraljevih najbližih savetnika – reč je o Tomasu Kromvelu, kome Mantelova u ovom romanu dodeljuje ulogu hroničara. Sami Kromvelovi počeci istorijski nisu dovoljno poznati i Mantelova upravo tu nalazi prostor da svojom snažnom imaginacijom oživi jednu od najuticajnijih ličnosti u engleskoj istoriji 16. veka, pažljivo gradeći odnose u njegovoj porodici, snažno motivišući njegov odlazak od oca i njegovu ambiciju koju će on hraniti čitavog života. 
Mešajući istorijske činjenice i fikciju Mantelova sa uspehom dočarava duh vremena i na pozornicu istorije izvodi ključne likove: Henrija VIII, Katarinu Aragonsku, sestre Bolen i Tomasa Mora, kraljevog oponenta. 
Pored prestižne Bukerove nagrade roman Vučje leglo dobio je i mnoge druge: ušao je u uži izbor za prestižnu nagradu Orindž 2010, širi izbor za Kostinu nagradu za 2009. Komisija za izbor Kostine nagrade 2009. napisali su: „Jedna od najboljih knjiga ove godine – istorijski roman u punom sjaju ovog žanra.“
Roman Vučje leglo možete nabaviti u prostorijama Mladinske knjige u Beogradu i u knjižari Mladinske knjige u Novom Sadu. 
Ekskluzivno pravo za prodaju ovog naslova tokom čitavog aprila imaće Delfi knjižare, a od prvog maja Vučje leglo moći ćete da nabavite u svim boljim knjižarama širom Srbije. 

Povezana vest:  Sutra u DOB-u premijera predstave "POSLE IGRE"