sajtinacNagrada za životno delo Borislavu Šajtincu

Na svečanom otvaranju 57. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u utorak 30. marta u Dvorani Kulturnog centra – Nagradu za životno delo g. Borislavu Šajtincu uručiće g-dja Vera Vlajić, autor animiranih filmova, predsednica Udruženja filmskih umetnika Srbije i prethodni selektor Festivala.
Vera Vlajić je još pre tri godine bila predlagač da g. Šajtinac dobije ovo visoko priznanje, a ove godine na ponovljen predlog od strane Janka Baljka i Miloša Paramentića – Odbor Festivala je doneo odluku o Nagradi za životno delo ovogodišnjeg Festivala.
Osim filmova proslavljenog animatora, karikaturiste i ilustratora, Festival će i ove godine izdavanjem monografije posvećene autoru obeležiti ovo značajno priznanje. 

Povezana vest:  14. Španski metar stiže u Beograd!

Dvorana Kulturnog centra, 30. mart, 17:00  
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO
LIFE ACHIEVMENT AWARD 

Borislav Šajtinac 
Program filmova dobitnika Nagrade za životno delo: 

Izvor života (1969), 10’
Nevesta (1971), 8’ 30’’
Iskušenje (1971), 9’
Trijumf (1972), 7’ 
Nije ptica sve što leti/ Not Everything that Flies is a Bird (1978) , 9’  
Ubica sa Monmartra/ Le tueur de Montmartre/ The Killer of Montmartre 
(2007), 50 min  

Povezana vest:  Rob Lou ne može da zameni Čarlija Šina u TV seriji

Biografija
ŠAJTINAC, BORISLAV – rođen u Melencima 1943. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Akademiji lepih umetnosti u Parizu. Objavljuje crteže i karikature u zemlji i inostranstvu. Sa knjigom humorističkih crteža „Kažiprst” pojavio se 1965. godine. Radi ilustracije za mnoge knjige i počinje krajem šezdesetih godina da se bavi crtanim filmom. Debitovao je sa filmom „Analiza“ i još poznatijim delom „Izvor života“, koji je radio sa Nikolom Majdakom. Sledili su njegovi filmovi koji su nagrađeni na festivalima u Beogradu, Bilbau, Oberhauzenu, Krakovu, Anesiju, Čikagu, Tampereu, Mamajiju i Lokarnu. Intenzivno se bavi grafikom, i objavljuje knjigu „Privatni lavirint“. Crteže objavljuje u časopisima „Luj“, „Transatlantik“ i „Plejboj“.

Povezana vest:  Film "Trejnspoting" najbolje upozorenje protiv droge