U Muzeju afričke umetnosti  otvaranje 1. septembra se otvara izložba povodom obeležavanja šest decenija od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih – Nesvrstani svet.

Neposredni povod za kreiranje izložbe Nesvrstani svet u Muzeju afričke umetnosti (MAU), predstavlja obeležavanje 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, poznate i kao „Beogradska konferencija“. I sam Muzej, otvoren za javnost 1977. godine, predstavlja simbol prijateljskih odnosa između zemalja Afrike i Jugoslavije, koji ne bi ni postojao da nije bilo politike i ideologije nesvrstavanja. Tokom četiri decenije delovanja, MAU je pokazao da i dalje istrajava na tom putu, i da opstaje, uprkos mnogim društvenim i političkim promenama, baš kao i čvrsto, istorijski utemeljeno prijateljstvo između naroda afričkih zemalja i naše zemlje.

Do sada je organizovan ne mali broj izložbi koje se bave pokretom i politikama nesvrstavanja. Međutim, može se reći da je izložba u Muzeju afričke umetnosti posebna, zbog toga što je uzela jedan donekle drugačiji pristup. Naime, umesto da oslika i ponudi isključivo sliku diplomatskih odnosa i najviše državne politike (npr. Titovi susreti sa političarima nesvrstanih zemalja, zvanične posete, razmene poklona, i tome slično), izložba u MAU se bavi običnim ljudima: načinom na koji je sa velikim entuzijazmom Beograd građen, uređivan i pripreman za dolazak delegacija iz inostranstva, s jedne strane, ali i načinom na koji je „običan čovek“, u fabrici, na fakultetu, na ulici, živeo parole socijalističkog jugoslovenskog nesvrstavanja. Pojmovi kao što su antikolonijalizam, emancipacija, jednakost, mir, saradnja i solidarnost – ustanovljeni su kao ključni elementi nove političke platforme koja je podrazumevala borbu za mir i razoružanje, a protiv podela na ekonomske i vojnopolitičke blokove. Šezdeset godina kasnije, nalazimo da su neke od tada izraženih ideja i dalje izrazito aktuelne. Iako na drugi način, svet je i danas podeljen, borba za nezavisnost i dalje se vodi na raznim frontovima, a diskriminacija, eksploatacija ljudske snage i prirodnih resursa, kao i ratovi, ponekad u veoma izmenjenom obličju, perpetuirajući su modus operandi međunarodnih odnosa. Izložba Nesvrstani svet upravo se osvrće na težinu, značaj i pâtos koji i danas ovi pojmovi nose.

Povezana vest:  Počinje „METROPOLITEN NA BIS" u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center

Komplementarni deo izložbe Nesvrstani svet čini digitalna mapa na sajtu www.nesvrstani.rs. Ovaj baštinski priključak (plug-in) izložbe, mapira nesvrstanu baštinu i baštinu nesvrstanih koja je pronađena u brojnim arhivima i (donekle) svrstana u nasleđe Prve (1961) i Devete (1989) konferencije Pokreta nesvrstanih održanih u Beogradu, kao i njihovih derivata, različitih akcija, perioda, spomena, jubileja, obeležja i sličnih znakova pored puta na osnovu kojih danas čitamo (dis)kontinuitete nesvrstanosti u Beogradu.

Povezana vest:  Takmičenje za baletski pokret koji vas vodi Biznis klasom u Sidnej!

Izložbu Nesvrstani svet koncipirao je kustoski tim Muzeja afričke umetnosti koji čine Emilia Epštajn, Ana Knežević i Milica Naumov, i dr Nemanja Radonjić, naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije. Dokumentarne materijale (fotografski materijal, dokumenti, audio i video zapisi) za izložbu i digitalnu mapu ustupili su Istorijski arhiv grada Beograda, Arhiv Jugoslavije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzej grada Beograda, Muzej Jugoslavije, Radio Beograd i Radio-televizija Srbije.

Povezana vest:  Knjiga Vulkan izdavaštva i Milka praline za potpuno uživanje

FORUM NAMTalks
Prateći deo izložbe predstavlja stručni skup NAMTalks koji će se održati u MAU, u četvrtak, 2. septembra, od 9:30 do 17 časova. U razgovorima učestvuju domaći i inostrani stručnjaci, profesori i javni radnici, bivše diplomate i novinari, akteri u samim društveno-istorijskim realnostima šezdesetih godina prošlog veka, koji će diskutovati o odnosima istorije i diplomatije, ali i nevidljivim, odnosno izostavljenim istorijama, kao i „kulturi pamćenja i prirodi zaboravljanjaˮ nesvrstane Jugoslavije.
http://www.mau.rs/sr/teku%C4%87a-izlo%C5%BEba.html

STRUČNA VOĐENjA
Tokom septembra, svake nedelje u 12 sati, za posetioce su organizovana stručna vođenja kroz izložbenu postavku:
• Nedelja, 5.9.2021. od 12 časova: dr Nemanja Radonjić, autor/kustos izložbe,
• Nedelja, 12.9.2021. od 12 časova: Milica Naumov, autorka/kustoskinja izložbe,
• Nedelja, 19.9.2021. od 12 časova: Emilia Epštajn, autorka/kustoskinja izložbe,
• Nedelja, 26.9.2021. od 12 časova: Ana Knežević, autorka/kustoskinja izložbe.

PHOTO: Jelena Janković za MAU