OSTRVO_PROKLETIH

Ostrvo prokletih u knjižarama

Mlada izdavačka kuća Paladin, na čelu sa veteranom žanrovske književnosti, piscem Goranom Skrobonjom, nedavno je izdala debitantski roman Đorđa Bajića, Ostrvo prokletih.

Ovaj avanturistički roman sa elementima horora, SF-a i detektivske priče oslonjene na popkulturno zaleđe u vidu domaćih i stranih filmova i stripova čitaoce vodi na ozloglašeno Ostrvo prokletih gde će svoje snage ukrstiti ambiciozni početnik u šou biznisu, Marko Novaković, tajanstvena Lulu, vampiri, vukodlaci i ostali predstavnici savremenog poslovnog terarijuma.

Ostrvo prokletih prirodno niče na upražnjenom žanrovskom polju domaće književnosti koja retko daje prostora krimićima, hororima, SF-u, dok, inspirisan ovim žanrovskim nasleđem koje je, poslednjih pedset i kusur godina okupiralo popularnu kulturu, autor pronalazi duhovit način da našu svakodnevicu opiše upravo ovim, naizgled, neprilagođenim književnim motivima i žanrovima.

Povezana vest:  U MESECU LJUBAVI: Evro Book daruje zaljubljene dodatnim popustom

Autor romana, Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Magistarsku tezu Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.). Bavi se filmskom i književnom kritikom i pisanjem tekstova iz oblasti popularne kulture, a svoje radove je  objavljivao u brojnim domaćim časopisima. Esej Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića uvršten je u zbornik  Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (Clio, 2008).

Izdavačku kuću Paladin osnovao je pisac Goran Skrobonja (Nakot, Čovek koji je ubio Teslu), sa idejom da se stvori prostor za dela žanrovske književnosti – SF, horor, slipstrim. U okviru edicija Fraktali i Košmar, objavljena su renomirana dela žanrovske književnosti među kojima su romani Ijana Mekdonalda, Maksa Bruksa, Kima Njumena i Džejmsa Herberta, kao i dve zbirke priča domaćih autora, Beli šum i Istinite laži. Roman Ostrvo prokletih je prvi roman domaćeg autora koji je objavio Paladin i 13. knjiga u okviru edicije Košmar posvećene horor književnosti.

Povezana vest:  Knjige popularne psihologije na fantastičnoj akciji samo na sajtu Vulkan izdavaštva

Izvodi iz kritika romana Ostrvo prokletih:

City Magazine: “Prava poslastica za sve čitaoce željne punokrvne žanrovske akcije sa lokalnim šmekom i svetskim dometima.

Art-Anima: “Veliko osveženje u domaćoj literaturi! Autor piše da bi zabavio svoje čitaoce, u tome uživa i toga se nimalo ne stidi”.

Popboks: “Mogućnost Ostrva prokletih da istovremeno zadovolji čitaoce Mišela Uelbeka i Milorada Ulemeka predstavlja eksces na našoj literarnoj sceni”.

Povezana vest:  „Slučaj Džem-sultana“ Vere Mutafčijeve u prodaji

Yellow Cab: “Bajićevo Ostrvo prokletih je tamni vilajet magnetske privlačnosti”.

Goran Skrobonja (pisac): “Impresivno delo nove srpske žanrovske književnosti”.

Dimitrije Vojnov (dramaturg): “Najdosledniji i najraskošniji primer savremene, delom postmoderne a delom sasvim iskrene, reaktuelizacije palp rukopisa u srpskoj žanrovskoj književnosti”.

Mladen Đorđević (reditelj) : “Vrlo spretno operišući velikim brojem likova, Bajić stvara fluidno delo, koje se čita u dahu”.

Mina Todorović (pisac): “Ostrvo prokletih je više od knjige strave. To je i strava – knjiga”.