sajam knjiga atmosfrea 2011

Ršumović i Tokarčuk otvorili Sajam knjiga u Beogradu

Spisateljica iz Poljske Olga Tokarčuk i pisac Ljubivoje Ršumović otvorili su večeras 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji će do 27. Oktobra predstaviti 442 izlagača iz Srbije i 48 iz inostranstva. Predstavnica Poljske, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma knjiga, Olga Tokarčuk rekla je na otvaranju manifestacije da je srećna što ima čast i privilegiju da „otvara svet književnosti“ u Beogradu koji je gorko iskusio najnoviju istoriju. 
-Tragovi rata ostavili su rane ne samo u tkivu grada, nego i u svesti njegovih žitelja. Istina, Beograd je isto tako prestonica zemlje koja se uprkos nevelikoj teritoriji jasno i postojano odražava na kulturnoj, a narocito književnoj mapi Evrope – rekla je Tokarčuk.
Ona je kazala da su u Beogradu živeli i radili veliki pisci poput Iva Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Milorada Pavića i Davida Albaharija, i poželela da 58. Sajam knjiga bude uspešan izdavačima, autorima, knjižarima, novinarima i pre svega čitaocima.
Otvarajući sajam, Ljubivoje Ršumović podsetio je na istoriju pisma i pismenosti u Srbiji i poručio da knjiga, koja u raznim oblicima postoji više od 2.500 godina, neće nestati uprkos novim izumima I elektronskim dostignućima. 
-Teško je poverovati da sve te nove, maloletne igračke, ma koliko korisne, poput kompjutera, mogu da ugroze knjigu sa preko dve i po hiljade godina teškog iskustva – rekao je Ršumović.
On je podsetio i na pouku Vuka Karadžića da svaka srpska književna reč prevedena na strani jezik znači pruženu ruku u svet, a osvrnuo se i na izostanak Srbije s ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma knjiga. Ršumović je pozdravio odluku organizatora da prvi put ove godine na Sajmu knjiga bude otvoren poseban paviljon za decu, i kako je rekao, kao ogorčeni protivnik svake vrste zatvaranja, proglasio ovogodišnju manifestaciju knjige otvorenom. 
Na Beogradskom sajmu knjiga gostuju pisci iz Poljske, Belgije, Luksemburga, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i regiona, a organizatori manifestacije najavili su i 60 posebnih sajamskih programa. 
Poljska, počasni gost sajma, pored ostalih predstaviće pisce Kšištofa Vargu, Pjotra Pažinjskog, Dariju Dobrolencku, Joanu Hetman Krajevsku, Lukaša Golembiovskog i Olgu Tokarčuk. Ambasada Poljske na sajmu će organizovati i gostovanja izdavača, književnih kritičara, lektora, prevodilaca i analitičara tržišta knjige, a predstaviće i svoje iskustvo u zaštiti autorskih prava I usvajanju evropskih standarda. 
Među gostima sajma biće i pisci Kristijan Karlson, Tarik Ali, Tobias Fos Oliver Cile, Džon Ralston Sol, Kostas Duzinas, Mauricio Lazarato, Danijel Gegen, Gi Helminger, Mihael Martens, Donato Karizi i drugi. 
Biće organizovano prikupljanje knjiga za javne biblioteke u Srbiji, a Sajam će dodeliti i nagrade izdavaču godine, za izdavački poduhvat, dečju literaturu, kao i priznanje „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu. 

Povezana vest:  Svetski bestseller “Umetnost za decu” sada i u Srbiji