dusan_kovacevic_lecic_franic_diklicPripreme za “Dane komedije“

 

 

Književnik i dramski pisac Dušan Kovačević otvoriće 40. jubilarni pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dane komedije“, koji se, tradicionalno održavaju u Jagodini od 20. do 27. marta, rečeno je danas Tanjugu u Upravnom odboru (UO) festivala.

Prema odluci UO, Kovačević je ove godine, dobio i najvišu nagradu festivala „Zlatni ćuran“, koja će mu biti uručena poslednjeg dana festivala, na Svetski dan pozorišta.

Kovačević je godinama najnagrađivaniji dramski pisac na „Danima komedije“, statuetu „ćuran“ za najbolji komediografski tekst izveden na festivalu, dobio je 1992. godine za „Urnebesnu tragediju“, 2001. za „Sabirni centara“, 2002. za tekst „Doktor Šuster“.

Povezana vest:  „Bajadera" iz Boljšoja 27. januara u bioskopima „Cineplexx"

Njegove četiri drame, koje je i režirao, bile su pobednice festivala: „Balkanski špijun“ 1984. godine, „Profesionalac“ 1990. „Lari Tompson“ 1998. i „Doktor Šuster“ 2002. godine.

Prva predstava, posle zvaničnog otvaranja, na festivalu biće „Put oko sveta“ Branislava Nušića, napisana pre 100 godina, u režiji Juga Radivojevića u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i „Dana komedije“.

U konkurenciji za nagrade, selektor, teatrolog i pozorišni kritičar Ana Tasić, za ovogodišnji festival odabrala je još prestave „PR ili potpuno rasulo“, Nebojše Rončevića, režija Egon Savić, u izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ Beograd.

Povezana vest:  Otkazan Domingov nastup u Skali zbog štrajka

„Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića, koji je i režiser, u izvođenju „Zvezdara teatra“, „Nova Stradija“ Svetislava Basare u režiji Kokana Mladenovića u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd, „Eufemizam“ autorski projekat Olivere Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta Niš.

„Harold i Mod“ autora Kolina Higinsa, režija Milan Karadžić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta i „Šta je Sabor video“ Džo Ortona, režija Dragan Ostojić u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda.

Povezana vest:  Deveti Beogradski festival igre "Krug se piše beskonačno"

Uz publiku, koja ocenjuje najsmešniju predstav za nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“, prestave će ocenjivati i stručni žiri u sastavu: glumica Rada Đuričin, predsednik, reditelj Slavenko Saletović i glumac iz Jagodine Saša Torlaković.

Najbolja predstava po oceni žirija, po tradiciji, dobija nagradu „Mija Aleksić“. U okviru bogatog pratećeg programa festivala, biće održane i večeri posvećene Kovačeviću i pokojnom Zoranu Radmiloviću, a biće promovisana i knjiga „Strast za letenjem“ glumice Ružice Sokić.