mesec_u_kavezu-soe_valdes_v„Mesec u kavezu“ je izvanredan omaž ženi koja nije prihvatala kompromise, hrabroj i buntovnoj Remedios Varo, jednoj od najboljih slikarki nadrealizma koja je nezasluženo ostala u senci svojih savremenika.

Jedna pesnikinja otkriva da je njena nova tajanstvena poznanica – „žena koja lovi zvezde“ – zapravo davno preminula katalonska slikarka. Od tog trenutka njihovi životi će se preplitati u magičnom i poetičnom prostoru, i u zajedničkoj, vanvremenskoj težnji za slobodom. Premda ih razdvaja šezdeset godina, slikarka i pesnikinja, naposletku, dele istu sudbinu.

Povezana vest:  Poslednja radionica Literarnog Online Inkubatora

„Mesec u kavezu“ je očaravajuća pripovest o strastvenom i nepoznatom životu Remedios Varo, španske slikarke nadrealistkinje, koja se tridesetih godina družila sa Lorkom i Dalijem, pre nego što je otišla u izgnanstvo u Meksiko Fride Kalo, Dijega Rivere i engleske slikarke Leonore Karington.

Soe Valdes, autorka romana „Žena koja plače“ o Dori Mar, kubanska književnica u pariskom egzilu, veštim pripovedačkim postupkom dočarava procvat avangarde u Španiji dvadesetih godina prošlog veka i uključuje nas u dešavanja u umetničkim krugovima nadrealističkog Pariza kako ga doživljava Remedios Varo.

Povezana vest:  16. NOĆ MUZEJA – NOVA MUZEJSKA AVANTURA ZAKAZANA ZA 18. MAJ

Knjigu „Mesec u kavezu“ je na srpski jezik prevela Bojana Kovačević Petrović, a možete je kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.