Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je  nagradu Neven za 2020. godinu ČEDOMILI MARINKOVIĆ za knjigu JEVREJI U BEOGRADU (1521–1942), u izdanju Kreativnog centra, kao najboljem delu iz oblasti popularne nauke.

Knjiga Jevreji u Beogradu (1521-1942) namenjena je svima onima koji žele da saznaju nešto više o tome kako su tokom četiri stotine godina na području Beograda živeli pripadnici jevrejskog naroda, prognani ne samo sa teritorije na kojoj su ponikli, već i iz raznih drugih krajeva sveta. Prolazeći kroz poglavlja ove knjige, mladi čitaoci će se upoznati sa mnogim činjenicama iz svakodnevnog života Jevreja, njihovim običajima i praznicima, kao i sa teškim stradanjima kojima su bili izloženi tokom Drugog svetskog rata. Saznaće mnogo toga zanimljivog o jevrejskim običajima i praznicima, o poslovima kojima su se pripadnici tog naroda bavili, njihovom odevanju, ishrani, školovanju, kao i o učešću u kulturnom životu Beograda. Pažljivo izabran ilustrativni materijal sastoji se od upečatljivih ilustracija Siniše Banovića i bogatog foto-materijala iz muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Povezana vest:  52. Beogradske muzičke svečanosti od 1. do 13. novembra

Autorka knjige dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, odličan je poznavalac istorije Jevreja na tlu Srbije. S posebnim osećajem za sudbinu tog naroda, oslikala je njegov život iskreno i odmereno, dajući celovit i zanimljiv prikaz teme, koji mladima može biti važna podrška u učenju, a odraslima korisno podsećanje na vekovima prisutne sugrađane.

Autori Kreativnog centra osvojili su dosad čak 29 nagrada Neven, od čega 11 za knjige iz popularne nauke! 

Povezana vest:  Radni susreti sa Želimirom Žilnikom, Barbi Marković i Rabiom Mrueom

Na ovogodišnji konkurs za nagradu Neven stiglo je 33 naslova namenjenih deci i mladima iz šest izdavačkih kuća. O nagradi iz oblasti popularne nauke odlučivao je žiri u sastavu: Jelena Panić Maraš, Dušan Pop Đurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević. U obrazloženju, između ostalog, piše: “Pisano jasno, neposredno i sveobuhvatno knjiga Jevreji u Beogradu Čedomile Marinković lagano uvodi mladog čitaoca u istoriju, etnologiju i kulturu jednog naroda koji je dugo delio sudbinu grada na ušću Save u Dunav”.

Nagrade će dodeliti organizacija Prijatelji dece Srbije, 7. oktobra 2021, u 13 h, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Nagrada se tradicionalno dodeljuje u toku Dečije nedelje.

Povezana vest:  Otvaranjem izložbe „ Apoteka s početka veka" Muzej za istoriju farmacije izašao na svetlo dana

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini. Dodelu ovogodišnje književne nagrade Neven podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Kreativni centar čestita autorki na značajnom uspehu!