Festival posvećen Isidori Žebeljan – Isidori u čast biće održan u subotu i nedelju, 25. i 26. septembra 2021, u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Tom manifestacijom Kolarčeva zadužbina obeležiće godinu dana od odlaska naše istaknute kompozitorke i prve žene univerzitetskog profesora kompozicije u Srbiji, Isidore Žebeljan.

Festival će obuhvatiti predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvođenjem njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji.

Povezana vest:  Distopijska vizija skorije budućnosti – roman „Krug“ Dejva Egersa u prodaji od 31. jula

Među umetnicima koji učestvuju na festivalu su i holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Stift Daniel Rouland (Daniel Rowland), za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar „Tri čudne ljubavi“, i čelistkinja Maja Bogdanović.

Prvog dana festivala u subotu, 25. septembra od 18.00, biće predstavljena knjiga intervjua i autorskih tekstova Isidore Žebeljan „Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna“ a nastupiće i članovi Žebeljan ansambla. Na promociji će govoriti Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

Povezana vest:  Radionica poznatog plesnog i pozorišnog umetnika Willyja Pragera u Beogradu

U večernjem programu, u subotu od 20.00, biće održan koncert solističke i kamerne muzike Isidore Žebeljan pod nazivom „Isidora intimno“. Program obuhvata dela koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, između ostalih i jedina njena kompozicija za gitaru iz 1999, koja je posvećena sinu Petru.

Drugog dana festivala, u nedelju, 26. septembra od 20.00, planiran je koncert pod nazivom „Isidora moćno“ u okviru kojeg će biti izvedena i poslednja Isidorina dovršena kompozicija „Gajdaški vitraž“, kao omaž banatskim pejzažima, banatskoj muzici i njenom detinjstvu. 

Povezana vest:  Novi roman Slobodana Stanišića u svim knjižarama: Tango po žaru

PHOTO: Kristina Miljković