Potpuno nova verzija dobro poznate bajke „Tri musketara“ u okviru glumačkog i muzičkog spektakla, autora Aleksandre Glovacki, a u režiji Darijana Mihajlovića, glumačke trupe „Pozorišta mladih“ u Novom Sadu, biće odigrana prvi put na sceni Kombank Dvorane 14. novembra u 20h.

Ovo će biti druga predstava koju će glumačka ekipa ovog pozorišta izvesti na sceni kultne Dvorane, nakon što su se prvi put u tome okušali februara 2020.godine u veoma dobro prihvaćenoj i posećenoj predstavi KOSA, nastaloj po kultnom antiratnom filmu Miloša Formana.

U predstavi će se pojaviti neki od mladih glumaca koji su se već svojim glumačkim umećem dokazali na sceni Kombank Dvorane kao što je Aleksa Ilić ( u ulozi Atosa kraljevog muskeratara), ali i Danilo Milovanović  (Portos, kraljev musketar),  Aramis (kraljev musketar) koga tumači Slobodan Ninković, Darko Radojević kao Dartanjan; Konstanca: Kristina Savkov , Milejdi De Vinter: Slavica Vučetić,  Kardinal Rišelje: Saša Latinović, Luj 13. (kralj Francuske): Miloš Macura i mnogi drugi.

LEGENDARNA PRIČA O MUSKETARIMA IZ UGLA AUTORA  ALEKSANDRE GLOVACKI I REDITELJA  DARIJANA MIHAJLOVIĆA

Povezana vest:  Naučnici tvrde da umetnost može da produži život

Kad su Musketari pisani, već je bilo prošlo par vekova od vremena kad se odvija radnja romana. Godina 1607, daleko je od francuske re volucije, daleko od ideala slobodnog građanstva, ali iz svakog napisanog retka urla i vrišti poklič individualne slobode.

Portos, Atos i Aramis su pojedinci, odbegli i odbačeni od uniform nosti, kako ih i sam Dima opisuje, čista suprotnost totalitarnom i uniformnom ponašanju kraljevih gardista. Od malih nogu, kada se pri setim svog prvog utiska o musketarima, setim se njihovih osobenosti. Portosovog hedonizma, Atosove promućurnosti i Aramisove arogancije.

Razmišljam koliko li je jednom vitezu moralo biti zbunjujuće da se posle odrastanja na herojskim pripovestima i junačkim pesmama, u kojima hrabrost i vrlina po pravilu pobeđuju, susretne sa spletkama, sa manipulatorima i pokvarenjacima – uobičajenom dvorskom svitom sva ke vlasti. D’Artanjana je spasila sreća, jer je njegov prvi zadatak bio da zaštiti poštenu kraljicu koja se našla u opasnosti. O tome je ova priča. Kako se dalje probijao kroz život, o tome neka govore neke druge priče„, ističe autorka predstave Aleksandra Glovacki.

Povezana vest:  Goran Micevski: "FOTOGRAFIJE" od ponedeljka, 03. oktobra u 19:00 do subote, 15. oktobra 2011, DOB//Galerija

Mihajlović ističe da oni više ne veruju da je rat odgovor, veruju da je život negde drugde i da ne žele više da ga propuštaju: “ Zato i mislim da su ovi dani provedeni u nesvakidašnje lepom radu u novosadskom Pozorištu mladih, upravo vredni tih ot krića jednog mi od najdražih romana iz detinjstva. Otkrića da je krilatica „Svi za jednog, jedan za sve!“, zapravo priča o pošto vanju jedinke koja samo onda kad se potvrdi kao individualac, može da po mogne svima. Prvo budi ti, a onda budi deo većine. Uvek i samo tim redom“.

Povezana vest:  Studenti restaurirali skulpture dvorca Belvedere

KARTE U PRODAJI NA BLAGAJNI KOMBANK DVORANE I SVIM PRODAJNIM MESTIMA TICKETS-A

PHOTO: Jovana Semiz