U maestralno napisanom romanu „Deca Volge“ ruska autorka Guzelj Jahina, dobitnica nagrada Velika knjiga i Jasna Poljana, obuhvata dvadesetak godina burne ruske i sovjetske istorije, opisujući život nemačke zajednice u stepama kraj Volge.

Učitelj Jakob Bah, glavni junak romana, živi miran život na selu, sve dok ne počne da podučava Klaru. Među njima se rasplamsava zabranjena ljubav, i tu počinje nezaboravna priča o preosetljivom ranjivom junaku, roman u kojem glavno mesto zauzimaju ljubav, rađanje, deca, ali i smrt, istorija i rat…

Povezana vest:  Promovisan Velikićev Islednik u Novom Sadu

Majstor snažnih lirskih scena Jahina u prvi plan priče o Bahovoj ljubavi prema Klari, ćerki Ani i usvojeniku Vasji upliće magični svet nemačkih i ruskih bajki, kao i simboličke, poetične opise Volge, njenih obala i podvodnog sveta, uvodeći nas u svet fantastike, daleko od stvarnosti u kojoj se naziru aveti rata. Jahina briljantno komponuje roman u pet slika, prikazujući u svakoj arhetipske priče o ljubavi, nežnosti i surovosti na obalama Volge.

Povezana vest:  Savremena umetnost u muzeju Albertina u Beču

Roman „Deca Volge“ Guzelj Jahine možete naći od četvrtka 28. oktobra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Foto: George Kardava