Na 14. Kondenzu – Festivalu savremenog plesa i performansa koji se od 23. do 31. oktobra održava na nekoliko lokacija u Beogradu, biće predstavljeni i programi realizovani u okviru projekta “(Non)Aligned Movements – Strengthening contemporary dance in Western Balkans”, kojim rukovode Stanica Servis za savremeni ples i regionalna mreža Nomad Dance Academy.  Radi se o jednom od dva izabrana projekta na kojima je nosilac iz Srbije, koji su dobitnici granta programa „Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Zapadnog Balkana“, koji je Kreativna evropa prvi put raspisala za ovaj region. Ovaj projekat rezultat je dugogodišnjeg rada mreže na razvoju i afirmaciji nezavisnih savremenih plesnih scena Balkana i jačanja autentičnih kritičkih pristupa aktuelnim politikama za ples.

Jedan od četiri programa kojim je predstavljen projekat (Non)Aligned Movements, bila je i predstava otvaranja 23. oktobra, “dragON aka PHOENIX” kolektiva Steam Room, koji čine Aleksandar Georgiev, Žana Penčeva i Darío Barreto Damas.

Povezana vest:  „Izlogujte svoj mozak“ švedskog psihijatra Andeša Hansena u prodaji

Koautor ove predstave Aleksandar Georgiev, kao učesnik projekta je rekao: “Ja sam njegov dio sa različitih strana. Jedna je sa Nomad mreže koja nosi taj projekat, ali sam sa druge strane pozvan i kao dio kuratorskog programa za lokalne festivale, gde se zovu lokalni umetnici da prezentuju svoj rad i imaju neki udel u tom kulturnom miljeu. Sam projekat je jako relevantan u smislu dispozicioniranja šta to znači naša pop kultura, i šta može ući u savremeni ples. Testiramo te pravce, dokle možemo ići”.

U nastavku festivalskog programa, projekat je u sredu 27. oktobra predstavljen i kroz prezentaciju NAM ChoreoLab, modularne istraživačke koreografske laboratorije. Dan kasnije, 28. oktobra u 20 časova u Galeriji legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) na festivalskom repertoaru je predstava “Dowl” Sonje Pregrad iz Zagreba. (Non)Aligned Movements će biti zastupljen i u UK Vuk 29. oktobra u 20 časova,  kroz predstavu  „Loše društvo“ autora Vita Weisa.

Povezana vest:  Autorka najprodavanije knjige u Kanadi Nita Prouz stiže u Srbiju

Projekat će u naredne četiri godine omogućiti bolje uslove rada za plesne umetnike koji su sistemski skrajnuti u svim zemljama našeg regiona, kroz edukaciju, rezidencijalne programe, produkcije, festivalsku promociju i posebno kroz stvaranje otvorenog digitalnog plesnog arhiva u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Metelkova u Ljubljani.

Novitet u radu mreže biće godišnje letnje škole (u Beogradu, Skoplju i Berlinu) koje će omogućiti transdisciplinarne programe komplementarne svetu plesa (kustoske prakse, ples u muzeju, ples i univerzitet) kao platforme za istraživačke projekte u savremenom plesu. Ovaj program se realizuje u saradnji sa nekoliko univerziteta – Univerzitetom za ples i cirkus iz Stokholma, Institutom za pozorišna istraživanja iz Gisena, Akademijom dramskih umjetnosti iz Zagreba, Univerzitetom u Skoplju i drugima.

Povezana vest:  Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na sedamnaestom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Partneri Stanice su Lokomotiva iz Skoplja, Nomad Dance Academy Slovenija, Nomad Dance Academy Bugarska i Tanzfabrik iz Berlina.

Stanica Servis za savremeni ples osnovana je 2005. godine kao inicijativa savremene scene plesne i izvođačke umetnosti u Srbiji. Njeni glavni ciljevi su jačanje umetničke zajednice, njeno strukturisanje i prepoznatljivost među različitim akterima u oblasti umetnosti, kulture i obrazovanja na Balkanu i na međunarodnom nivou. Stanica je jedan od osnivača i član Nomad plesne akademije, Druge scene – beogradske platforme nezavisne umetnosti i kulture (od 2006) i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (od 2011).

Foto: Vladimir Opsenica