Spisateljica i novinarka Ana Atanasković napisala je romansiranu biografiju Ketrin Mekmehon Džonson, dame koja je neizmerno volela velikog naučnika Nikolu Teslu, najboljeg prijatelja svog supruga. Tako je kroz uzbudljiv dnevnik glavne junakinje čitaocima podarila izuzetan opis Nikole Tesle i brojnih poznatih pisaca i značajnih ljudi tog vremena, kao i sjajan uvid u razvoj Njujorka i Amerike, procvat časopisa, gradnje, načina razmišljanja i života.

„Čitaoci će u knjizi pronaći mnoštvo novih podataka, jednu istinitu priču o kojoj se do sada malo znalo – ljubav jedne žene, Ketrin Džonson, Amerikanke, prema Nikoli Tesli, čarobnjaku. Takođe, mogu saznati i kako je Tesla provodio vreme sa njenom porodicom, dolazio na njihove zabave, družio se s elitom i bio predmet uzdaha mnogih drugih žena, što je stvaralo emotivne komplikacije i u duši Ketrin Džonson. Nadasve, mogu očekivati emotivni zemljotres, koji iz njene duše kreće i ostaje u etru, njenu nesebičnu privrženost i sve patnje kroz koje je prošla, prateći ga, kao ženski deo njegove duše. Knjiga je puna tačnih istorijskih podataka i vrtloga emocija. Nije zanemaren ni Njujork tog doba, koji je važna figura u romanu“, rekla nam je autorka povodom izlaska knjige.

Povezana vest:  "Dame biraju" u Laguni 6, 7. i 8. marta

Ketrin Džonson i Nikola Tesla upoznali su se u osvit njegove velike naučne slave. Kao najbolji prijatelj njenog supruga Roberta, Tesla je bio rado viđen gost u domu Džonsonovih. U Ketrininim dnevničkim zapisima navedeni su brojni detalji ove neobične, platonske ljubavi, oslikano je bujanje jedinstvene, iskrene naklonosti i učvršćivanje bliskog prijateljstva. Takođe, iz njene perspektive sagledava se energični, zahuktali razvoj Njujorka i Amerike tog doba.

Povezana vest:  Opera "Norma" 4. aprila u bioskopu "CIneplexx"

Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ možete pronaći od petka 3. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.