Zamka inteligencije autora Dejvida Robsona namenjena je ljubiteljima popularne nauke i savremenih naučnih istraživanja, naročito iz oblasti psihologije.

Knjiga predočava najsavremenija istraživanja inteligencije i stručnosti, uključujući „strateško neznanje“, „metazaboravnost“ i „funkcionalnu glupost“. Dejvid Robson razmatra iznenađujuće načine na koje čak i najbriljantniji umovi i najtalentovanije organizacije mogu pogrešiti – sve od najgorih ideja Tomasa Edisona do neuspeha u FBI-ju i kompanijama Nokija i NASA.

Povezana vest:  Novi triler Vanje Bulića "Savin osvetnik" u prodaji od 14. jula

Zašto pametnim ljudima ponekad nedostaje zdrav razum kakav bismo očekivali od nekoga ko je očito inteligentan? Koji su to razlozi zbog kojih nas veća inteligencija, umesto da nas štiti od grešaka, može ponekad odvesti u još veće probleme?

Oslanjajući se na istraživanja o ponašanju i na istorijske primere sve od Sokrata do Bendžamina Frenklina, autor razmatra kako da na mudriji način primenimo svoju inteligenciju; kako da identifikujemo kognitivne pristrasnosti i poboljšamo svoj „koeficijent racionalnosti“; čitamo i regulišemo svoje emocije; podesimo svoju intuiciju; upravljamo dvosmislenošću i neizvesnošću; i kako da na fleksibilniji način razmišljamo o naizgled nerešivim problemima. Složeni problemi koje nam donosi XXI vek zahtevaju mudriji način razmišljanja, a Zamka inteligencije nudi kognitivni alat za dostizanje našeg punog potencijala.

Povezana vest:  Predstava Salvador Dali i Gala-ljubavna prica u Madlenianumu

„Zapanjujuće, provokativno i veoma korisno ispitivanje glupih postupaka koje čine inteligentni ljudi.“ –Times UK

Knjiga Dejvida Robsona Zamka inteligencije dostupna je na sajtu vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.