Ljubiteljima domaće savremene književnosti predstavljamo Vulkanovih pet naslova koji su obeležili godinu iza nas. Pronađite svoje omiljeno štivo i uživajte u remek-delima klasične književnosti ili savremene proze.

Jedan od najdragocenijih romana srpske književnosti svakako su Seobe Miloša Crnjanskog.

Seobe su roman o zvezdi u beskrajnom, plavom krugu. Seobe su roman o čoveku koji je u ratu ostavio ženu i o ženi koja je tog čoveka čekala. Seobe su roman o ljubavi i roman o preljubi. Seobe su roman o nacionu što je ginuo po tuđoj volji i za tuđ račun. Seobe su roman o uzaludnosti ratovanja. Seobe su roman o sudbini pojedinca koji je verovao da postoji lepša i svetlija budućnost od one koja se nazirala u pomeranjima sadašnjosti. Seobe su roman o neusaglašenosti želje i cilja. Seobe su roman o otuđenju. Seobe su roman o večitoj želji da se ode daleko, jer su daljine uvek bezgranični prostori nade. Seobe su roman o žudnji da se ispuni praznina. Seobe su roman o beskrajnom, plavom krugu. U tom krugu, i danas treperi ona ista zvezda.

Povezana vest:  „Admiralova kurtizana” autorke Margo Deru u prodaji

Dan šesti Rastka Petrovića svojevrsno je remek-delo srpske književnosti.

Naslov Dan šesti preuzet je iz biblijskog stiha o stvaranju čoveka: I bi jutro, i bi noć, dan šesti. Kako je sam Rastko Petrović bio jedan od onih koji su prešli Albaniju 1915. godine, on je u prvom delu romana prikazao dotad neviđenu sliku Albanske golgote, ali neprestano nastojeći da u tekst utka sve misli i sva osećanja glavnog junaka Stevana Papa-Katića, koji korača napred kroz razrušeni i dezintegrisani svet. Ton drugog dela romana potpuno je drugačiji od prvog: Stevan Papa-Katić živi u Americi, postao je paleontolog i priznati naučnik. Susret sa Mili(com) otkriće mu lice ljubavi.

Knjiga Jevanđelje po Jeronimu Muharema Bazdulja pravi je izbor za ljubitelje savremene proze i kratkih priča.

Na stranicama ove knjige prepoznaćete priče koje su mogle biti vaše. Neke od njih sigurno jesu, a sve ostale učiniće vam se poznate, i zbog toga bliske. U njima ćete sresti junake našeg doba, njihova nemirenja sa stvarnošću, kontraste prohujalih vremena koje naziremo i u sadašnjosti, ali i vitalizam koji uvek izvire iz čovekovog bola i prkosa. Naposletku, u svim ovim pričama prepoznaćete istu nit – pisanje je traganje za istinom.

Povezana vest:  Premijera "Princ Žabac" u Pozorištu lutaka "Pinokio"

U romanu Životi za iznajmljivanje Dušana Miklje uživaće čitaoci koji vole savremenu literaturu u formi dnevnika, memoara. Pišući o ocu koji je 1941. godine bio u zarobljeništvu, a potom u nemačkom logoru i na Golom otoku, Miklja je ispripovedao priču o snazi ljudskog duha.

Ovo je istinita priča o dečaku koji nikada nije prestao da čeka svog oca. I kada je proputovao svet stigavši do najudaljenijih tačaka na zemaljskoj kugli, nastavio je da traži deliće slagalice koji su nedostajali kako bi očeva slika bila celovita. Međutim, nakon što je sve delove stavio na njihovo mesto, na toj slici nije video samo oca već i jednu porodicu, jedno detinjstvo, prizemnu kuću na Dorćolu, neumorne majčine ruke i žišku cigarete među očevim prstima. Godine su prolazile i odnele su u zaborav sve osim svetlosti cigarete koja je ispunila čak i najgušći mrak, i tako se zauvek preselila u dečakove oči.

Povezana vest:  Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ deo kongresa IETM-a na Bitefu

Knjiga Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag autorke Tatjane Nježić namenjena je poštovaocima lika i dela Nede Arnerić i ljubiteljima velikana jugoslovenske kinematografije i umetnosti uopšte.

Pored razgovora i intervjua u kojima se nikad nije libila da bude iskrena i da sa publikom podeli sopstvene impresije i spoznaje, u ovoj knjizi pročitaćete šta su o Nedi Arnerić rekli i zapisali njeni prijatelji i bliski saradnici. Takođe, imaćete priliku da se prisetite najznačajnijih uloga koje su obeležile njenu karijeru, i to tako što će vas serija crnobelih fotografija poput vremeplova odvesti u zlatno doba filmske umetnosti. Tatjana Nježić uspela je da prikaže ne samo glumački portret Nede Arnerić već i da oslika njen put od sna do jave, i natrag.

Romani uz koje ćete uživati u zimskim danima dostupni su na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.