U konkurenciji za NIN-ovu nagradu, prestižno domaće književno priznanje za najbolji roman godine, našlo se 43 romana koji ispunjavaju uslove konkursa, saopšteno je danas iz ovog nedeljnika.

Žiri za dodelu nagrade, koji čine Teofil Pančić, Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić, načinio je prvu selekciju i odabrao ukupno 196 romana koji su ispunili propozicije ovog priznanja, a potom je taj broj sveden na 43.

Povezana vest:  Jesenji Inkluzivni Bazar Rukotvorina h.ART@FAKT 4

Spisak naslova koji će ući u uži izbor biće objavljeni 13. januara, a ime 68. dobitnika nagrade biće saopšteno 24. januara.

NIN-ova nagrada ustanovljena je 1954. godine, kada ju je dobio Dobrica Chosić za roman „Koreni“, a među ostalim dobitnicima nalaze se i trostruki laureat Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Branko Ćopić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Svetlana Velmar-Janković, Grozdana Olujić, Vladimir Pištalo, i drugi.

Povezana vest:  Obeležavanje 70 godina od osnivanja Otvorenog univerziteta Subotica

Prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja je Svetislav Basara za delo „Kontraendorfin“, a to je ovom piscu druga NIN-ova nagrada: prvu je dobio 2006. godine, kada je objavio „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images